09:22 / 30.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Studija potvrdila da je COVID-19 rijedak među manjom djecom

Ilustracija (Emica Elvedji/PIXSELL)

Ilustracija (Emica Elvedji/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Velika američka studija nad pedijatrijskim pacijentima otkrila je da ih je samo četiri posto bilo zaraženo koronavirusom, a velika većina tih slučajeva bila je asimptomatska ili blaga.
Velika američka studija nad pedijatrijskim pacijentima otkrila je da ih je samo četiri posto bilo zaraženo koronavirusom, a velika većina tih slučajeva bila je asimptomatska ili blaga.

- Sve o koronavirusu   

Studijom je potvrđena, ali ne i objašnjena velika zagonetka pandemije - zašto je zaraza koja je dosad usmrtila milijun i pol ljudi u svijetu rijetka i gotovo neopasna među manjom djecom.

Istraživači su za potrebe studije, objavljene u časopisu JAMA Pediatrics, pregledali podatke 136.000 pedijatrijskih pacijenata u sedam američkih dječjih bolnica među kojima su svi bili testirani na koronavirus. Pozitivno je bilo 5374 djece (3,9 posto), a među njima je manje od sedam posto razvilo teže simptome zbog kojih su završili u bolnici. Umrlo ih je osmero, većina s prethodnim složenim komorbiditetima, što znači da je stopa smrtnosti bila 0,15 posto.

Zaraza je bila češća i češće je imala teži oblik među afroameričkim, latinoameričkim i azijskim pacijentima, među adolescentima od 12 do 17 godina, onima koji imaju osnovno osiguranje i neku prethodnu kroničnu bolest.

- Premda je među djecom opći rizik od ove bolesti nizak, vidimo znatne nejednakosti među zaraženima i onima koji razviju teži oblik bolesti po obrascu već viđenom kod odraslih, rekla je vodeća autorica studije Hanieh Razzaghi iz dječje bolnice u Philadelphiji.

Autori dodaju kako će biti potrebna dodatna istraživanja da bi se ustanovilo koja medicinska stanja izlažu djecu većem riziku. Studija je pokazala da će djeca s dijabetesom, a ne s astmom, češće biti pozitivna na testiranju. Nejasno je i zašto djecu u najvećoj mjeri koronavirus jedva dotiče. Jedna teorija, potaknuta nekim studijama upućuje na to da stanice nosne sluznice djece proizvode manje proteina koji pomažu virusu da uđe u tijelo, u odnosu na sluznicu nosa odraslih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!