08:55 / 09.05.2018.

Autor: HRT

Studio 4: Trumpov potez diplomatski izazov za RH, moguće divljanje cijena nafte

-

-

Foto: - / -

Strahovanja su se obistinila - Sjedinjene Američke Države povukle su se iz sporazuma s Iranom.
Strahovanja su se obistinila - SAD se povukao iz sporazuma s Iranom. Američki predsjednik Donald Trump odmah je nakon obraćanja naciji potpisao memorandum koji vraća sankcije režimu u Teheranu. Europska unija ne podržava odluku američkog predsjednika, zbog čega mogu slijediti nove gospodarske napetosti između EU-a i SAD-a.

Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS), za Studio 4 jutros je komentirao potez SAD-a. Rekao je da on kratkoročno vjerojatno neće utjecati na međunarodnu nuklearnu sigurnost jer će se Iran vjerojatno kratkoročno i dalje pridržavati sporazuma. No dugoročno, bez sudjelovanja SAD-a u sporazumu o zabrani širenja nuklearnog oružja i konkretno u sporazumu s Iranom, teško da će se Iran pridržavati svih odrednica ugovora. Treba, kaže on, razlikovati političku i tehničku dimenziju tog sporazuma u kojoj tehničku provodi Međunarodna zajednica za atomsku energiju. Što se tiče Hrvatske, ona je prema mišljenju Medakovića na margini događaja. "Mi imamo jako dobre odnose i sa SAD-om i članica smo EU, ovo će u svakom slučaju biti diplomatski izazov", rekao je.

Amerikanci tvrde kako su dobili dokaze od izraelske tajne službe da je Iran već proizveo nuklearnu bombu, ali to još nije ugledalo svjetlo dana. "Izvještaji Međunarodne agencije za atomsku energiju pokazuju da je Iran u prošlosti imao takve inicijative. No u protekle dvije godine kako se sporazum primjenjuje sve njihove aktivnosti u smislu pridobivanja materijala za izradu nuklearnog oružja te dizajna takvih naprava, kontrolirane su i nisu se dalje razvijale. Što se točno u prošlosti događalo, teško je reći u ovom trenutku", zaključio je.

Tonči Tadić, član Znanstveno-tehničkog odbora EURATOM-a, kaže kako je "lako moguće" da ovo zatezanje odnosa SAD-a i Irana, kao i SAD-a i EU-a ponovno utječe na cijenu nafte i naftnih derivata.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!