17:53 / 26.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Subotičke vlasti: Prostor zaklade Kapetana Dragana odobren u skladu sa zakonom

Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković

Foto: Antonio Ahel / ATAImages/PIXSELL

Gradska uprava Subotice u četvrtak je priopćila da je prostor za rad zaklade osuđenog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića odobren u skladu sa zakonom, čime je reagirala na kritike Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Mađarskog pokreta (MP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ured Zaklade Kapetana Dragana otvoren je u središtu Subotice s ciljem da se "pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije", napose u Hrvatskoj.


Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, u Hrvatskoj je osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Prošle je godine pušten iz lepoglavskog zatvora nakon odslužene kazne. Nedugo poslije povratka u Srbiju politički se aktivirao.


Subotičke vlasti kažu da je Vasiljkovićeva zaklada registrirana kao humanitarna organizacija i da su imali pravo izdati joj prostor neposrednom pogodbom.


Prvi je na to reagirao predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.


Ured Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno djelovati?, objavio je Žigmanov na Twitteru. 


Registriramo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i utjecaj na kreiranje javnog mnijenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagirala i Europska komisija i SAD, naveo je čelnik DSHV-a.

Osudi takve odluke gradske uprave u Subotici pridružili su se MP i LSV.


- Nemojmo imati iluziju. U Subotici se ovaj ured nije mogao otvoriti bez odobrenja Srpske napredne stranke (SNS). Ovo je poruka Hrvatima, ali i Mađarima ovo je Srbija, bolje da znaju gdje im je mjesto, navedeno je u njihovu priopćenju za javnost.


MP je optužio i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je dio koalicijske vlasti u Subotici, da svom partneru SNS-u "asistira u ovoj nacionalističkoj reviziji".


LSV je zatražio da lokalne vlasti u Subotici da u najkraćem mogućem roku isele Vasiljkovićevu zakladu.


- LSV smatra nedopustivim da osuđeni ratni zločinci nesmetano djeluju u javnom prostoru Srbije, Vojvodine i grada Subotice. Multinacionalni karakter Subotice i tradicija zajedničkog života se na ovaj način drastično narušavaju, navedeno je u priopćenju gradskog vijećnika LSV-a Roberta Damjanovića Čokića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!