Sud BiH odbacio zahtjev za pritvor Bašića

26.06.2020.

16:09

Autor: HRT/Hina

default error photo
Sud BiH je odbio taj zahtjev za određivanje mjere pritvora. Naloženo je javljanje policiji i zabrana napuštanja područja Županije zapadnohercegovačke, rekao je Bašićev odvjetnik Zdravko Rajić.
Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev za određivanje pritvora drugoosumnjičenom u aferi Vjetrelektrane, vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću, koji je u srijedu, po nalogu Hrvatske, uhićen zajedno s izvršnim direktorom te tvrtke Draganom Stipićem. 

- Sud BiH je odbio taj zahtjev za određivanje mjere pritvora. Naloženo je javljanje policiji i zabrana napuštanja područja Županije zapadnohercegovačke, rekao je Bašićev odvjetnik Zdravko Rajić. On je pojasnio kako se Bašić sam prijavio u ured državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u Mostaru, gdje su ga kasnije njezini službenici lišili slobode. Nakon toga je održano ročište o određivanju pritvora.

Odvjetnik Rajić je negirao da je Hrvatska zatražila Bašićevo izručenje.  

- To se još nije dogodilo, dodao je. Nije mogao pojasniti hoće li i kada Hrvatska zatražiti izručenje vlasnika Lagera. 

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi Vjetroelektrane, među kojima je prvoosumnjičena smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita. 

Bašića i Stipića se tereti za nuđenje 45 tisuća eura mita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. 
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!