12:04 / 28.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sud naredio Bolsonaru plaćanje odštete novinarki zbog sramoćenja

Bolsonaro mora platiti odštetu novinarki

Bolsonaro mora platiti odštetu novinarki

Foto: Ueslei Marcelino / REUTERS

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro mora platiti odštetu novinarki zbog ponižavajućih opaski na njezin račun, doznaje se danas iz sudskog spisa u koji je AFP imao uvid.

Prema odluci suda u Sao Paulu, Bolsonaro će morati platiti 20.000 reala (3500 američkih dolara) Patriciji Campos Mello, novinarki uglednog dnevnog lista Folha De S. Paulo. Sudac je 16. ožujka presudio da je desničarski čelnik "okaljao čast i prouzročio moralnu štetu" novinarki koja je tužila predsjednika.

Bolsonaro može uložiti žalbu na presudu. U veljači 2020. Bolsonaro je insinuirao da je Campos Mello nudila seks kao protuuslugu jednom izvoru u zamjenu za negativne informacije o njemu.

Novinarka je napisala nekoliko istraživačkih članaka o organizaciji koja je 2018., tijekom predsjedničke kampanje, na WhatsAppu klevetala Bolsonarove suparnike. U siječnju je izvojevala pravnu bitku protiv Bolsonarova sina Eduarda koji je morao platiti 30.000 reala (5600 američkih dolara) kao kompenzaciju za moralnu štetu koja joj je nanesena nakon što je izjavio da je "pokušala zavesti" izvor kako bi izvukla štetne informacije o njegovu ocu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!