Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Clinton

09.09.2022.

16:13

Autor: T.V./HRT/Hina

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Andrew Kelly / REUTERS

Američki sud odbacio je tužbu Donalda Trumpa protiv njegove suparnice Hilary Clinton 2016. obrazloživši kako su optužbe bivšega republikanskog predsjednika da su demokrati htjeli lažirati izbore povezujući njegovu kampanju s Rusima pokušaj "razmetanja" političkim tvrdnjama koje ne pripadaju sudu.

Odbacujući Trumpovu tužbu u četvrtak navečer, sudac okružnog suda za južni okrug države Floride Donald Middlebrooks rekao je da se tužbom ne traži "zadovoljština za bilo kakvu pravnu štetu" i da sud "nije prikladan forum" za zamjerke bivšega predsjednika.

- On se želi razmetati političkim manifestom na 200 stranica iznoseći pritužbe protiv onih koji su mu se protivili, rekao je Middlebrooks u presudi.

Trump je u ožujku tužio Clinton, koja je bila 2016. demokratska kandidatkinja, i nekoliko drugih demokrata za navodno "reketarenje", "urotu za počinjenje štetnih laži" i druge tvrdnje u tužbi dugoj 108 stranica ponavljajući dug popis zamjerki koje je opetovano iznosio putem medija tijekom četverogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Tražio je naknadu i kaznenu odštetu kazavši da je potrošio više od 24 milijuna dolara za "troškove obrane, pravne naknade i s tim povezane troškove".

Sudac Middlebrooks u presudi je rekao da je Trump predugo čekao da podnese svoju tužbu te je prekoračio zakonski rok zastare za svoje tvrdnje.

Nadalje u presudi se navodi da je Trump propustio dokazati da je bio oštećen bilo kakvim neistinama, ističući da su mnoge izjave optuženice "jasno zaštićene Prvim amandmanom" Ustava SAD-a.

Ostali optuženici uključuju demokratskog zastupnika Adama Schiffa, koji je vodio jedan od procesa Trumpova opoziva u Zastupničkom domu američkog Kongresa, i bivšeg britanskog obavještajca Christophera Steelea.

Steele je sastavio izvješće koje je proslijeđeno FBI-u i medijskim kućama prije izbora 2016. godine.

Dužnosnici američke obavještajne službe i drugi dužnosnici američke vlade optužili su Rusiju za miješanje u te izbore. Moskva je demantirala da se miješala u kampanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!