Sud u Somboru odredio pritvor trojici uhićenih državljana Hrvatske do 4. travnja

08.03.2023.

13:11

Autor: V.K./HRT/Hina

Pritvor za trojcu Hrvata

Pritvor za trojcu Hrvata

Foto: HTV / HRT

Osnovni sud u Somboru odredio je, na prijedlog tužiteljstva, pritvor do 30 dana trojici hrvatskih državljana, uhićenih u subotu nakon što su im srbijanski carinici na prijelazu Bezdan u prtljažniku našli radioaktivnu glavu gromobrana.

Pritvor, koji može trajati najdulje do 4. travnja, određen im je zbog opasnosti od bijega kao i mogućnosti ometanja postupka utjecajem na svjedoke, objasnili su dužnosnici suda, prenosi agencija Tanjug.

Tužiteljstvo je u utorak izvijestilo hrvatski konzulat u Subotici da je sudu predloženo rješenje o određivanju pritvora za uhićene, koji se terete po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari.

Člankom 266. KZ Srbije za to djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Uhićeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo izvijestili pravosudna tijela da to u svakom trenutku mogu uraditi i da će Konzulat djelovati sukladno procedurama, rekao je Hini konzul Velimir Pleša.

Tužiteljstvo je jučer priopćilo da je za još jednu osobu naložilo podnošenje kaznene prijave za isto kazneno djelo u redovitom postupku.

Radio-televizija Srbije objavila je u utorak, nakon vijesti lokalnih medija o incidentu u kojem je na tom prijelazu registrirana visoka razina radioaktivnog zračenja u automobilu "audi", u kojem je potom nađena "glava gromobrana", da su vozač i njegova dvojica suputnika uhićeni pod sumnjom za kazneno djelo unošenja opasnih tvari u Srbiju, nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih supstanci.

Srbijanska uprava carina priopćila je u međuvremenu su carinici 4. ožujka 2023. otkrili "pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač" vozila njemačkih registarskih oznaka te u prtljažniku otkrili i uređaj za mjerenje sustava metala, na koje je reagirao ručni detektor za mjerenje jonizujućeg zračenja.

Institut za nuklearne znanosti "Vinča" preuzeo je i uskladištio "radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan", a inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbjednost naložio je 5. ožujka da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta "Vinča". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!