16:48 / 27.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Sud zabranio niz aktivnosti Navaljnijevoj zakladi

Moskva - uhiićenje Navaljnijeva pristaše

Moskva - uhiićenje Navaljnijeva pristaše

Foto: Anton Vaganov / REUTERS

 Ruski sud odredio je u utorak široku zabranu djelovanja Navaljnijevoj Zakladi za borbu protiv korupcije (FBK), rekao je direktor zaklade, što je korak prema trajnoj zabrani njegova pokreta.

Direktor FBK-a Ivan Ždanov objavio je na Twitteru da je sud zabranio FBK-u objavljivanje sadržaja na internetu, korištenje državnih medija, organizaciju prosvjeda, sudjelovanje na izborima i korištenje bankovnih depozita.

Ždanov je naglasio da se zabrane neće odraziti na rad FBK-a, dok je sama organizacija na Twitteru objavila da je čula da je "ponovno zabranjena".


-Jučer su nas zabranili i prekosutra će nas ponovno u potpunosti zabraniti. Putin je lopov i ubojica. Jedinstvena Rusija je stranka varalica i lopova, poruči o je FBK.

Najnovija sudska zabrana izrečena je u trenutku dok sud razmatra hoće li proglasiti FBK i Navaljnijevu nacionalnu mrežu regionalnih ureda ekstremističkim organizacijama, kao što su Islamska država i Al Q'aida, i potpuno im zabraniti rad u Rusiji.

Sud je u ponedjeljak zabranio rad Navaljnijevim regionalnim uredima dok ne donese odluku o tome.


Tužiteljstvo to traži, smatrajući da Navaljnijeve organizacije destabiliziraju zemlju i žele promijeniti "temelje ustavnog poretka".


Proglasi li ih se ekstremistima, aktivisti organizacija mogli bi se suočiti s dugim kaznama zatvora ako nastave raditi.


Navaljni je osnovao FBK 2011. Skupina je od tada redovito objavljivala istrage o navodnoj korupciji dužnosnika na svim razinama vlasti.


Navaljnijevi suradnici poručili su da će se osobno nastaviti boriti protiv korupcije, vladajuće stranke Jedinstvena Rusija i protiv predsjednika Vladimira Putina.


Navaljni (44) uhićen je u siječnju kad se vratio u Rusiju iz Njemačke nakon višemjesečnog oporavka od trovanja za koje okrivljuje Putina.

Služi kaznu zatvora od dvije i pol godine zbog kršenja uvjetnog puštanja na slobodu u slučaju koji se odnosi na prijevaru za koji tvrdi da je politički motiviran.

Prošli tjedan prekinuo je štrajk glađu nakon 24 dana pošto je pregledan u civilnoj bolnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!