12:28 / 22.12.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Sudac: Pravosuđe, a ne vojska pravi je cilj Dodikovih napada na poredak BiH

Pravosuđe je cilj Dodikovih napada

Pravosuđe je cilj Dodikovih napada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pravi cilj napada čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika na ustavnopravni poredak BiH je preuzimanje kontrole nad pravosuđem kako bi se zaštitio od mogućeg kaznenog progona, ocijenio je sudac Suda BiH Branko Perić, poznat kao oštar kritičar političkih utjecaja na pravosudni sustav u toj zemlji. 

U intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) iskusni sudac Perić, koji je ranije obnašao dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), ocijenio je kako je lider bosanskih Srba svjesno stvorio cijeli niz problema kako bi prikrio stvarni cilj, a to je uspostava potpune kontrole nad sucima i tužiteljima tako što bi se ovlasti za njihovo imenovanje s razine države prenijele na entitete.


- Ovdje će se trgovati, po svoj prilici, pravosuđem, jer je ono glavni cilj, kazao je Perić koji tvrdi kako je Dodik razvio ovu strategiju zajedno s cijelom garniturom ljudi koji se bave organiziranim kriminalom povezanim s državom i s tokovima javnog novca i sada se pokušavaju zaštititi od optužnica i suđenja.


Ocjene uglednog bosanskohercegovačkog suca na tragu su upozorenja koje je ranije iznio posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar.


- Razlog koji se krije iza toga (izazivanja krize) je korupcija. Ono što Milorad Dodik radi to je da pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac, kazao je prije više od mjesec dana ovaj dužnosnik State Departmenta.


Sudac Perić vjeruje kako je Dodik, stalno pozivajući na pregovore o prijenosu ovlasti, zapravo spreman pristati na to da prikupljanje carina i poreza te obrana i oružane snage ostanu na razini BiH, a da RS dobije ovlasti nad pravosuđem koje je već desetak godina meta političkih napada i pokušaja podrivanja.


Kao jednog od ključnih aktera nastojanja da se demontira Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH Perić je označio Milana Tegeltiju, bivšeg čelnika tog tijela, koji je zbog korupcije ranije ove godine bio prisiljen dati ostavku, a Dodik ga je odmah potom imenovao za svog pravnog savjetnika u Predsjedništvu BiH.


'Nužno spriječiti raspad pravosudnog sustava'


Dodik je prošlog tjedna najavio kako bi se pred parlamentom RS već do kraja godine mogao naći prijedlog zakona o uspostavi VSTV-a na entitetskoj razini. Perić tvrdi kako je to iznimno opasan potez jer će time praktično nestati pravosudni sustav BiH kako je sada ustrojen.


Ističe kako bi međunarodna zajednica morala intervenirati i spriječiti takav scenarij koji od navodno političke rasprave vodi u potpunu destrukciju države.


Predstavnici Europske unije na ovakve su procjene reagirali konstatacijom kako bi svako ugrožavanje državnih struktura dovelo u pitanje europsku budućnost BiH no za sada nema najava odlučnijih koraka. Iz Budimpešte su pak stigle potvrde kako će Mađarska blokirati svaki pokušaj da se Dodika sankcionira zbog njegova protuustavnog djelovanja.


- Rušenje državnih institucija odvelo bi BiH dalje od usklađivanja s pravnom stečevinom EU i stavilo bi put BiH u EU na čekanje, kazao je glasnogovornik Europske komisije Peter Stano za Radio Slobodna Europa (RFE).


BiH je zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU podnijela još početkom 2016. i do sada nije ostvarila nikakav bitan napredak kako bi taj cilj realizirala. Europska je komisija 2019. definirala 14 prioriteta, čija bi provedba približila BiH kandidatskom statusu, a najvažnijim je označeno usvajanje tri zakona važna za jačanje vladavine prava, o kojima se u parlamentu BiH već godinama raspravlja bez ikakvih rezultata.


Zbog političkih opstrukcija stalno propadaju pokušaji usvajanja zakona o sukobu interesa i o javnim nabavkama po uzoru na takve dokumente u EU. Njihov je cilj spriječiti zloporabe i političke utjecaje na trošenje javnog novca, a blokirano je i usvajanje izmjena zakona o VSTV-u čiji je cilj bio ojačati neovisnost tog tijela i integritet pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!