15:48 / 31.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Sudan: potpisan povijesni mirovni sporazum vlade i pobunjenika

Foto: REUTERS/Samir Bol

Foto: REUTERS/Samir Bol

Foto: - / REUTERS

Povijesni mirovni sporazum o okončanju 17-godišnjeg rata u Sudanu, posebice u Darfuru, gdje su ubijene stotine tisuća ljudi, potpisale su sudanske vlasti i nekoliko pobunjeničkih pokreta.
Povijesni mirovni sporazum o okončanju 17-godišnjeg rata u Sudanu, posebice u Darfuru, gdje su ubijene stotine tisuća ljudi, potpisale su sudanske vlasti i nekoliko pobunjeničkih pokreta.

Sporazum je potpisan u Jubi, u Južnom Sudanu, naprije pobunjenički pokret Darfura, gdje je rat buknuo 2003. u kojem je poginulo najmanje 300.000 ljudi i 2,5 milijuna je raseljeno, prema podacima UN- a i zatim pobunjenički pokret Južnog Kordofana i Plavog Nila gdje je rat zahvatio milijun ljudi.

Za vlasti se potpisao potpredsjednik suverenog vijeća Mohamed Hamdan Daglo, optužen za zločine u Darfuru.

Rukovali su se dojučerašnji neprijatelji, Daglo i šefovi pobunjeničkih pokreta, okupljeni u Sudanskom revolucionarnom frontu (FRS).

Sporazum je u svojstvu svjedoka potpisao predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir.

Parafirani su i drugi sporazumi o razvoju zemlje s političkim i plemenskim predstavnicima nekoliko regija.

To je prvi uspjeh nakon pada autokrata Omara el-Bešira u proljeće 2019.
Glasnogovornik vlade je rekao da znaju da ih očekuju problemi, ali da imaju političke volje i podršku vojske. Dodao je da se radi o velikom uspjehu i da su pokrenuli pravu transformaciju Sudana iz diktature prema demokraciji.

Šef pobunjenika Pokreta za pravdu i jednakost Gibril Ibrahim je rekao da će glavni izazov biti primjena sporazuma i njegovo financiranje.

Malik Agar, šef Narodnog pokreta oslobođenja Sjevernog Sudana (SPLA-N), je rekao da se nada da će taj sporazum omogućiti izradnju novog Sudana.

Šef posrednika i savjetnik predsjednika Južnog Sudana Tutkew Gatluak je rekao u nedjelju da je "san postao stvarnost dok su značajni napori omogućili mirovni sporazum vlade i Sudanskog revolucionarnog fronta".

Sudanski revolucionarni front sastoji se od četiri gerilska pokreta koji su se borili u državama Južni Kordofan i Plavi Nil.

Pobunjenici i vlada su parafirali osam protokola koji sačinjavaju mirovni sporazum: o sigurnosti, vlasništvu zemlje, tranziciji, obnovi i naknadama, razvoju nomadskog i pastirskog sektora, podjeli bogatstva, podjeli vlasti i povratku izbjeglih i raseljenih.

Sporazum predviđa i razoružanje pobunjeničkih snaga i njihovu integraciju u vojsku
Foto: REUTERS/Samir Bol

Foto: REUTERS/Samir Bol

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!