Šef sudanske vojske tvrdi da vladine snage kontroliraju aerodrom i palaču

15.04.2023.

Zadnja izmjena 22:55

Autor: HRT/V.G./Hina

Dim blizu mosta Halfaya, gledano sa sjevera Kartuma

Dim blizu mosta Halfaya, gledano sa sjevera Kartuma

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / REUTERS

Zapovjednik sudanske vojske general Abdel Fattah Al-Burhan izjavio je da vojska kontrolira predsjedničku palaču, vojarne i zračnu luku nakon sukoba koji su u subotu izbili s moćnom paravojnom skupinom. Burhan je to telefonom izjavio televiziji Al Jazeera sa sjedištem u Kataru.

Njegov intervju uslijedio je nakon razgovora koji je televizija obavila sa zapovjednikom Snaga za brzu podršku (RSF) koji je rekao da su njegove snage zauzele predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu.

Sukobi su izbili u subotu između sudanske vojske i te najveće paramilitarne vojske, a bolnički izvori su izvijestili o troje mrtvih civila, uključujući neke na aerodromu u Kartumu u centru grada.

Nasilje je izbilo nakon višetjednih napetosti između šefa vojske al-Burhana i paramilitarnog zapovjednika Mohameda Hamdana Dagla, zbog planirane integracije RSF-a u regularnu vojsku. To je bio ključni element pregovora o finalizaciji sporazuma koji bi vratio zemlju civilnoj vlasti i okončao krizu potaknutu pučem 2021. koji je produbio ekonomsku krizu u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta.

U priopćenju paravojske navodi se i da su zauzeli zračne luke u sjevernom gradu Merove i u El-Obeidu na zapadu. Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a očevici su vidjeli pucnjavu u susjednim gradovima.

Vojska je rekla da su snage RSF-a pokušale napasti vojsku na nekoliko mjesta, što je izazvalo strah od sukoba širokih razmjera. RSF, koji prema analitičarima ima 100 tisuća pripadnika, pak kaže da ih je napala vojska.

Moguć širi sukob u zemlji


Duži sukob između paravojske skupine i vojske mogao bi prouzročiti širi sukob u zemlji već pogođenoj ekonomskom katastrofom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja.


Ranije su snage RSF-a koje predvodi general Dagalo poznatiji kao Hemedti, bivši vođa milicije u Darfuru, objavile da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja. Hemedti je nazvao generala al-Burhana kriminalcem i optužio vojsku za izvođenje puča, u intervjuu uživo u subotu za Al Jazeeru.


RSF je zajedno s vojskom srušio s vlasti dugogodišnjeg autokrata Omara Al Bašira 2019.


Hemedti je zamjenik čelnika Suverenog vijeća na čijem je čelu general Al-Burhan od 2019.


Egipat, SAD, EU, UN i Rusija pozivaju na prekid sukoba


Ministarstvo vanjskih poslova Egipta, jedne od najutjecajnijih arapskih država, izrazilo je zabrinutost zbog sukoba.

Kairo je pozvao sve strane na suzdržanost.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je duboko zabrinut zbog izvješća o eskalaciji nasilja između sudanskih oružanih snaga i glavne paravojne skupine u zemlji te je pozvao na trenutni prekid neprijateljstva.

- Pozivamo sve aktere da odmah zaustave nasilje i izbjegnu daljnju eskalaciju ili mobilizaciju snaga te nastave razgovore za rješavanje otvorenih pitanja, napisao je Blinken na Twitteru.

Američki veleposlanik u Sudanu John Godfrey kazao je da je eskalacija prema izravnom sukobu "ekstremno opasna" te je apelirao na vođe da zaustave sukobe.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell pozvao je sve uključene snage da odmah zaustave nasilje, dok je na Twitteru napisao kako je osoblje EU-a u zemlji na sigurnom.

Specijalni predstavnik UN-a u Sudanu Volker Perthes rekao je da oštro osuđuje novi sukob.

Perthes se "obratio objema stranama tražeći od njih trenutni prekid borbi kako bi se osigurala sigurnost sudanskog naroda i poštedjela zemlja od daljnjeg nasilja", navodi se u priopćenju.

Rusija je u subotu pozvala na "hitne mjere za prekid vatre" u Sudanu.

- Dramatični događaji koji se odvijaju u Sudanu izazivaju ozbiljnu zabrinutost u Moskvi. Pozivamo strane u sukobu da pokažu političku volju i suzdržanost te da poduzmu hitne korake prema prekidu vatre, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!