Sudanska vojska i paravojne snage dogovorile sedmodnevno primirje

21.05.2023.

07:07

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sudan

Sudan

Foto: Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

Zaraćene frakcije u Sudanu potpisale su kasno sedmodnevno primirje, rekli su u zajedničkoj izjavi Saudijska Arabija i SAD.

Novim sporazumom dogovoren je sedmodnevni prekid vatre koji stupa na snagu u ponedjeljak u 21,45 sati po kartumskom vremenu, izvijestio je američki State Department.

Za razliku od ranijih dogovora kojih se zaraćene strane nisu pridržavale, sporazum postignut u saudijskom gradu Jeddahu provodit će se uz podršku SAD-a, Saudijske Arabije i međunarodnog mehanizma za praćenje prekida vatre.

Borbe između Sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) ušle su u šesti tjedan, gurnuvši zemlju u kaos zbog čega se raselilo više od milijun ljudi.

Zalihe hrane, novca i osnovnih potrepština brzo se smanjuju dok su se banke, veleposlanstva, tvornice hrane i skladišta humanitarne pomoći našli na udaru pljačkaša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!