Sudanska vojska vraća na vlast svrgnutog premijera Hamdoka

21.11.2021.

09:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sudanska vojska vraća na vlast svrgnutog premijera Hamdoka

Sudanska vojska vraća na vlast svrgnutog premijera Hamdoka

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Sudanska vojska planira vratiti na vlast, nakon višetjednih nemira, premijera Abdalu Hamdoka kojeg su prethodno svrgnuli u državnom udaru, rekao je za Reuters Fadlala Burma Nasir, čelnik stranke Uma.

- Hamdok će biti na čelu vlade tehnokrata, a svi politički zatvorenici bit će pušteni na slobodu prema sporazumu vojske s političkim strankama, kazao je Nasir koji je sudjelovao u pregovorima.

- Suvereno vijeće Sudana održat će danas izvanredni sastanak prije objave sporazuma, kaže Reutersov izvor upoznat s razgovorima.

Nejasno je u kojoj će mjeri predstavnici Snage slobode i promjene, koja je prije puča dijelila vlast s vojskom, sudjelovati u novoj vlasti.

Aktivističke skupine koje su organizirale prosvjede nakon puča tražile su od vojske da u potpunosti napusti politiku. Nakon vojnog puča u listopadu uhićena je većina članova vlade i čelnici provladinih stranaka.

Zapadne države osudile su puč, pozvale da se pritvoreni dužnosnici puste na slobodu i zaprijetile obustavom pomoći ako vojska ne bude ponovno dijelila vlast s civilima.

Vlada premijera Hamdoka bila je uspostavljena nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. zbog masovnih prosvjeda.

Od Baširova svrgavanja državom je vladalo takozvano Suvereno vijeće na čelu s generalom Abdel-Fatah al-Burhanom koje je nadziralo vladu premijera Hamdoka. No, ta je podjela vlasti, temeljena na suradnji civilnih i vojnih čelnika, od početka bila krhka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!