09:13 / 07.03.2020.

Autor: Danko Družijanić/D.M./Agenda/IMS/HRT

Sudbina zarobljenih boraca ISIL-a

-

-

Foto: - / -

Od oko 10 tisuća zatvorenika, koliko se vjeruje da ih je sada u Siriji, oko petine su državljani europskih zemalja.
Dijelovi Sirije donedavno su bili prostori pod nadzorom ekstremističke Islamske države (ISIL). Vojno je poražena, ali kao i nakon svakog rata ostali su brojni zarobljenici. Zatvorenici i njihove priče svjedoče o internacionalnom karakteru borbenih postrojbi bliskoistočnih islamista. Njihova sudbina je u limbu.

SOA: Sedam hrvatskih državljana bilo na teritoriju pod kontrolom ISIL-a
- Tabak: Treba vidjeti koliko su opasni bivši pripadnici ISIL-a
- Letica: Deportirani iz Sirije mogu biti žarišna točka za radikale

Od oko 10 tisuća zatvorenika, koliko se vjeruje da ih je sada u Siriji, oko petine su državljani europskih zemalja. Te države uglavnom izbjegavaju repatrijaciju tih ljudi, boje se reakcija javnosti u slučaju povratka većeg broja ratnika zločinačkog režima.

Uvjeti u zatvoru su teški, neljudski. U ovome, koji se nalazi na sjeveroistoku Sirije, pod kontrolom Kurda, 50 je ljudi u jednoj prostoriji. U improvizoranoj je bolnici u prizemlju čak dvostruko više ranjenika, onih koji trpe posljedice žestokih borbi. Sukobi koji su završili službenom objavom o porazu zloglasnog ISIL-a završeni su prije manje od godinu dana. Od tada status ovih ljudi, bili oni zločinci ili obični ratnici, ostaje u limbu.

Neki tvrde da nisu bili dragovoljni borci, nego da su ih pokupili islamisti kako se širilo područje pod nadzorom totalitarnog režima. No, oni koji su europskog podrijetla, jasno je, dobrovoljno su se, zbog fanatičnih pobuda stavili na raspolaganje danas poraženom kalifatu. Sada su u položaju sličnom tisućama njihovih žrtvi prije koju godinu.  

Na vrhuncu svoje moći kalifat pod crnom zastavom kontrolirao je velike dijelove Iraka i Sirije, držao važne gradove i raspolagao respektabilnom vojnom silom. Svijet se zgražavao nad brutalnim zločinima koje su njegovi fanatici činili nad onima koje su smatrali protivnicima svoje doktrine.

Zatvorenici i njihove priče svjedoče o internacionalnom karakteru borbenih postrojbi bliskoistočnih islamista. U žamoru među zatvorenicima razaznaje se i nama poznati jezik.

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!