23:41 / 08.06.2020.

Autor: B.A./Hina

Suđenja Mladiću, Stanišiću, Simatoviću završit će u prvoj polovici 2021.

Arhivska fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

Arhivska fotografija: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac Carmel Agius podnio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a telekonferencijski 16. izvješće o napretku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.
Predsjednik suda nasljednika Haškog tribunala objavio je u ponedjeljak da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije, nekadašnjem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovici 2021. godine.

Sudac Carmel Agius podnio je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN-a telekonferencijski 16. izvješće o napretku Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Unatoč izazovima pandemije  COVID-19, MICT je i dalje operativan i ostvaruje rezultate, napisao je u izvješću, prema priopćenju za medije.

Zbog pandemije žalbeni postupak u slučaju Ratka Mladića te ponovno suđenje u predmetu Stanišić & Simatović trebali bi završiti u prvoj polovici 2021. godine, navodi Agius.

Žalbeni postupak Mladiću (78) koji je 2017. osuđen na kaznu doživotnog zatvora  za ratne zločine i genocid tijekom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina trebao je početi u ožujku, ali je odgođen radi njegove operacije.

Nekadašnjim čelnicima srbijanske Državne sigurnosti (DB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su optuženi za progon, ubojstva, prisilno preseljenje i deportaciju Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, bila je izrečena oslobađajuća presude, ali je na žalbu tužiteljstva suđenje vraćeno na početak zbog pogrešne interpretacije nekoliko aspekata zakona.

U kontekstu komemoracije 25. godina od genocida počinjenog nad Tutsima u Ruandi te komemoracije 25. godina od genocida u Srebrenici koji će se obilježiti u srpnju 2020., sudac Agius je upozorio na opasnosti endemske mržnje, podjele i nijekanja.

Pozvao je na jedinstven pristup prema onima koji zagovaraju nekažnjivost jer svakodnevno destruktivne sile postaju sve virulentnije i jačaju širitelji mržnje.

- Moramo se boriti protiv njihove verzije događaja i ponuditi solidarnost i podršku onima koji su patili i još pate, naveo je Agius i pozvao sve zemlje članice MICT-a da dođu na komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici u srpnju.

Mehanizam je nasljednik Haškog suda (ICTY) koji je od 1993. do kraja 2017. sudio počiniteljima najtežih zločina u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!