Suđenje za ubojstvo Georgea Floyda počinje složenim izborom porote

08.03.2021.

12:07

Autor: HRT/Hina

Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora

Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora

Foto: REUTERS / Leah Millis

Suđenje bivšem policajcu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu zbog smrti Georga Floyda počinje u ponedjeljak u Minneapolisu složenim procesom odabira porote. Sudac je samo za izbor porotnika odvojio tri tjedna, znajući za potencijalne poteškoće u pronalasku nepristranih stanovnika Minneapolisa u slučaju koji je razjedinio državu i čija je žrtva George Floyd postao međunarodni simbol borbe za rasnu pravednost.

Sud je potencijalnim porotnicima prošle godine poslao upitnik na 16 stranica kojim ispituje njihovu upućenost u smrt Floyda 25. svibnja prošle godine, nakon uhićenja ispred trgovine.

Upitnik sadrži pitanja poput jeste li vidjeli snimku njegove smrti?, jeste li sudjelovali u prosvjedima koji su uslijedili? ili što mislite o pokretu Black Lives Matter?.

Smrt Floyda snimljena je mobitelom prolaznika, a na snimci se vidi kako Chauvin koljenom pritišće Floydov vrat gotovo devet minuta dok 46-godišnjak govori kako ne može disati.

Snimka se internetom proširila u nekoliko sati i dovela do jednih od najmasovnijih prosvjeda u američkoj povijesti. Očekuje se da će Chauvinovi odvjetnici osporiti izbor porotnika koji podržavaju pokret protiv institucionalnog rasizma u američkom pravosudnom sustavu.

Chauvinova obrana petnaest puta može odbaciti izbor nekog porotnika bez navođenja razloga, a tužitelji to mogu učiniti devet puta. Ako bilo koja strana sumnja da je član porote odbačen zbog rase, etniciteta ili spola, od suca mogu tražiti da presudi suprotno.

Dio pravosudnih stručnjaka zabrinut je da među konačnih 12 porotnika i četiri zamjene neće biti crnaca i da bi to moglo potkopati povjerenje javnosti u buduću presudu. Oko petina stanovnika Minneapolisa su crnci.

Potrebna nam je porota koja predstavlja raspon pogleda i mišljenja i demografske karakteristike naše zajednice, rekla je Valerie Hans, profesorica prava sa sveučilišta Cornell.

Trebaju biti uključeni i ljudi koji su možda bili u prosvjedu i imaju razne poglede na povezana pitanja.

Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora, a zbog straha od prosvjeda sudit će mu se u dobro zaštićenoj sudnici. Njegovi odvjetnici tvrde da se on u postupanju s Floydom koristio metodama koje je naučio na obuci.

Floyd je uhićen zbog sumnje da je koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara. Obdukcija je pokazala da je njegova smrt dijelom uzrokovana djelovanjem policije, no i da je on nedugo prije tragedije koristio opijat fentanyl, zbog čega Chauvinovi odvjetnici tvrde da je smrt posljedica predoziranja, piše agencija Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!