15:02 / 25.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Sukobi policije i pristaša oporbe u Crnoj Gori: Vlada osuđuje nasilje

REUTERS/Stevo Vasiljevic

REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

U Budvi već danima traju neredi i incidenti oko predaje vlasti novoj vladajućoj većini.
Crnogorska vlada najoštrije je u četvrtak osudila nasilje i izgrede koji su se noć ranije dogodili u nekoliko crnogorskih gradova, među kojima u Budvi i Podgorici, u kojima je policija morala koristiti suzavac i druga sredstva prinude kako bi rastjerala pristaše oporbe.

U Budvi već danima traju neredi i incidenti oko predaje vlasti novoj vladajućoj većini. Spor u Budvi počeo je 17. lipnja kada je gradonačelnik odan prosrpskoj oporbi odbio predati vlast vladajućoj koaliciji unatoč gubitku većine u lokalnom parlamentu.

Nakon posljednjih incidenta crnogorska vlada pozvala je nadležne organe da odlučno i zakonito spriječe, suzbiju i sankcioniraju svaki pokušaj potkopavanja demokracije i ugrožavanja mira i sigurnosti građana.

Sinoć, ali i danima prije toga, svjedočimo direktnim i bezobzirnim primjerima protupravnog i izgredničkog ponašanja pojedinaca i grupa u više crnogorskih gradova, navodi u priopćenju crnogorska vlade, istaknuvši da je na djelu oprobani obrazac ponašanja određenih političkih subjekata, koji za cilj ima destrukciju prema državi i njenim institucijama, i izazivanje nestabilnosti u Crnoj Gori.

Iz crnogorske vlade upozoravaju da je napad na policijsku uniformu, napad na državu Crnu Goru i njene temeljne vrijednosti, te da nasrtaj na svakog policajca koji pošteno zarađuje za kruh svojoj porodici predstavlja nasilje u najprimitivnijem obliku.


Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Na drugoj strani nevladine udruge, prije svih MANS koji predvodi poznata NVO aktivistica Vanja Ćalović, priopćavaju da video snimke prebijanja građana od strane policije koji su objavljeni na društvenim mrežama i portalima pokazuju da je Crna Gora prešla u otvorenu diktaturu (predsjednika) Mila Đukanovića.
"Posljednja događanja u Budvi predstavljaju ogoljeno, brutalno nasilje partijske policije nad građanima Crne Gore.

Najnovije snimke na kojima se vidi da pripadnici policije udaraju i tuku već onesposobljene i svezane građane, predstavljaju užasavajući dokaz brutalne političke zloupotrebe zarobljenih institucija", navodi se u prioćenju MANS-a, koji ističe da je "svakom građaninu jasno da su aktualni premijer i direktor policije, kao i Specijalni tužitelj samo puki izvršioci samovolje jednog čovjeka i da je Crna Gora prešla u otvorenu diktaturu Mila Đukanovića".

Sredinom lipnja su Europska komisija, te veleposlanici Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Crnoj Gori pozvali sve političke aktere u Budvi ali i policiju na poštivanje demokratskih principa i smirivanje tenzija, nakon što je nova vladajuća većina u Budvi uz asistenciju policije koja je i tada koristila sredstva prinude, ušla u zgradu općine i preuzela rukovodeće funkcije.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero, na Twitteru je napisala kako EU s pažnjom prati događanja u Budvi te poziva snage reda da pokažu suzdržanost i apelira na sve strane da smanje tenzije", dok je veleposlanica Velike Britanije u Crnoj Gori, Alison Kemp, navela je kako sa zabrinutošću prati događaje u Budvi, dok je veleposlanica Sjedinjenih Država Judy Rising Reinke pozvala sve strane na dijalog kako bi se izbjegli eskalacija, nasilje ili upotreba sile, istaknuvši da su poštivanje demokratskih procesa i osiguravanje uvjeta za slobodne i poštene izbore temelji demokracije".

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, kao i lokalni u nekoliko općina među kojima je i Budva, zakazani su za 30. kolovoza.

Nakon izbora 2016. godine vlast u Budvi obnašala je postizborna koalicija prosrpskog Demokratskog fronta i građanski orijentiranih stranaka Demokratska Crna Gora, URA i Crnogorska partija. Sredinom lipnja, jedan zastupnik DF-a i jedan Crnogorske partije promijenili su političku stranu i svoju podršku dali vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), što je bilo dovoljno da ta stranka formira novu vladajuću većinu u lokalnom parlamentu i preuzme vlast.  

Tada i dolazi do prvih incidenata jer dotadašnji gradonačelnik odbija predati vlast, optužujući DPS za političku korupciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!