Sukobi u SDA

03.12.2020.

18:23

Autor: HRT

default error photo
Nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini kulminirala su previranja u najjačoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije na čijem je čelu Bakir Izetbegović.
Nakon lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini kulminirala su previranja u najjačoj bošnjačkoj Stranci demokratske akcije na čijem je čelu Bakir Izetbegović. Izborni poraz u Sarajevu od četiri oporbene stranke koje vode uglavnom SDA-ovi otpadnici izazvao je nove sukobe, a svoj odlazak je najavio i bivši premijer Denis Zvizdić.

Da je najjača bošnjačka stranka SDA izgubila u Sarajevu, a pobijedila u Bosni i Hercegovini, kako je izjavio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, nije utjeha njezinim članovima.

Visoki dužnosnik stranke Denis Zvizdić najavio je odlazak. Nezadovoljan je kritikama koje su, prema nekim izvorima, došle od ravnateljice najveće sarajevske bolnice dr. Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, koju mnogi drže najutjecajnijom u SDA. - U Sarajevu smo imali vrlo loš izborni rezultat, to stvara nervozu, traže se krivci. To je normalna stvar i ne smije se dopustiti da to izađe iz okvira, rekao je Izetbegović. 

U posljednjih nekoliko mjeseci SDA potresaju brojne afere od kojih je najpoznatija afera Respiratori, brojni unutarnji sukobi te vrhunac unutarstranačkih odnosa, gubitak vlasti u Sarajevu!-kraj stand up.

- Izborni rezultat na lokalnim izborima prije nekoliko tjedana pokazao je da stranka drastično gubi potporu glasača i to u urbanim centrima. Uostalom u polušali, ali u zbilji, kaže se da u svakom mjestu gdje imamo barem jedan semafor - SDA nije osvojila vlast, kaže Senad Pećanin, odvjetnik i bivši novinar iz Sarajeva.

A crveno svjetlo na stranačkom semaforu Izetbegoviću prije Denisa Zvizdića, oporbenjaka Elmedina Konakovića i drugih, još prije tri godine pokazao je sadašnji čelnik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

- Ovo je jednostavno došla na naplatu loša politika. Ja sam se s tom politikom razišao prije tri godine. Politika nepotizma, obiteljskih imenovanja, internih imenovanja, jednostavno politika loših kadrova koji su jednostavno poslušni bez kapaciteta, ističe Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka BiH.

- Stranka demokratske akcije pretvorila se u stranku jednog lica, privatno poduzeće jednog bračnog para i ako tako nastave, ovi izbori mogu biti samo početak kraja te partije, poručila je Senka Kurt, novinarka i politička analitičarka iz Sarajeva.

Nema dvojbe da će na općim izborima u BiH, koji će se održati za dvije godine, SDA imati ozbiljne konkurente koji već drže u rukama Sarajevo. Bit će to test, kažu analitičari, za sve stranke s nacionalnim predznakom u Bosni i Hercegovini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!