Sullivan pozvao Rusiju da ne zatvara američko veleposlanstvo

06.06.2022.

13:22

Autor: I.B./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Rusija ne bi trebala zatvoriti američko veleposlanstvo bez obzira na krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini jer dvije najveće nuklearne sile u svijetu moraju nastaviti razgovarati, rekao je američki veleposlanik John Sullivan u Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin označio je invaziju na Ukrajinu kao prekretnicu u ruskoj povijesti: pobunu protiv hegemonije Sjedinjenih Država koju šef Kremlja optužuje za ponižavanje Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. 

Ukrajina tvrdi da se bori za svoj opstanak protiv bezobzirnog otimanja zemlje u imperijalnom stilu koji je ubio tisuće ljudi, raselio više od 10 milijuna i opustošio dijelove zemlje.

U očitom pokušaju da pošalje poruku Kremlju, John J. Sullivan, američki veleposlanik kojega je imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da Washington i Moskva ne bi trebali prekinuti diplomatske odnose.

- Moramo očuvati sposobnost da razgovaramo jedni s drugima, rekao je Sullivan u intervjuu za TASS. Upozorio je protiv uklanjanja djela Lava Tolstoja sa zapadnih polica za knjige ili bojkotiranja glazbe Petra Čajkovskog.

Njegove izjave prenio je TASS na ruskom jeziku, a Reuters ih je preveo na engleski.

Unatoč krizama, špijunskim skandalima i balansiranju na rubu hladnog rata, odnosi Moskve i Washingtona nisu se prekidali otkako je SAD uspostavio veze sa Sovjetskim Savezom 1933. 

No Rusija sada tvrdi da je njezino postsovjetsko angažiranje sa Zapadom završeno i da će se okrenuti Istoku.

Američki državni tajnik Antony Blinken u svibnju je u šali rekao da bi Putinu želio posvetiti pjesmu Taylor Swift "We Are Never Getting Back Together" ("Nikad više nećemo biti zajedno").

Sullivan je na to rekao: "Nikad nećemo ni potpuno prekinuti".

Na upit TASS-a znači li to da će se veleposlanstva zatvoriti, Sullivan je rekao da "postoji ta mogućnost", ali misli da bi to "bila velika pogreška".

- Kako sam shvatio, ruska vlada spomenula je varijantu prekida diplomatskih odnosa, rekao je Sullivan.

- Ne možemo tek tako prekinuti diplomatske odnose i prestati razgovarati jedni s drugima, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak šefove ureda američkih medija u Moskvi kako bi razgovarali o posljedicama američkih neprijateljskih akcija.

Odbijanje carice Katarine Velike da podrži Britansko carstvo, kada je Amerika proglasila neovisnost, pripremilo je tlo za prve diplomatske kontakte između Sjedinjenih Država i Sankt Peterburga, tadašnjeg glavnoga grada Ruskog carstva.

Nakon Oktobarske revolucije 1917. američki predsjednik Woodrow Wilson odbio je priznati revolucionarnu vladu Vladimira Lenjina, a američko veleposlanstvo zatvoreno je 1919. Odnosi su ponovno uspostavljeni tek 1933.

- Jedini razlog zbog kojeg bi Sjedinjene Države mogle biti prisiljene zatvoriti svoje veleposlanstvo je - ako bi postalo nesigurno nastaviti s radom, rekao je Sullivan.

Sullivan, 62-godišnji odvjetnik, rekao je da ne zna kako će se razvijati daljnji odnosi, ali dodao je da se nada kako bi jednog dana moglo doći do zbližavanja.

- Ako bih se kladio, rekao bih da možda ne za mog života, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!