08:28 / 25.06.2018.

Autor: D.M./HRT

Sultanske ovlasti - Erdoganova pobjeda i u parlamentu

Foto: Twitter,@musaciftci22

Foto: Twitter,@musaciftci22

Foto: - / -

Turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je pobjedu na predsjedničkim izborima te da je njegova stranka Pravde i razvoja s koalicijskim partnerom osvojila većinu u parlamentu.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izašao je kao pobjednik u svojem najvećem izbornom izazovu u desetljeću i pol, što mu omogućuje velike izvršne ovlasti i vladavinu najmanje do 2023. Najpopularniji vođa, ali i vođa koji je zemlju najviše podijelio u modernoj turskoj povijesti, obećao je da neće odustati od nakane da transformira Tursku, državu koja je istodobno članica NATO-a i nominalno kandidat za EU.Erdogan i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) pobijedili su na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, nadvladavši oživljenu oporbu koja je proteklih tjedana postigla znatan napredak i izgledalo je da je sposobna učiniti preokret. Erdogan je osvojio 52,5 posto glasova u predsjedničkoj utrci nakon što je prebrojeno više od 99 posto glasačkih listića. Njegova stranka AKP osvojila je 42,5 posto na parlamentarnim izborima, a ojačali su je njezini nacionalistički saveznici koji su premašili očekivanja i osvojili 11,1 posto glasova.

Oporbeni CHP ima 23, a prokurdski HDP 11 posto, taman iznad praga od 10 posto potrebnog za ulazak u parlament. Predsjednički kandidat Muharrem Ince prihvatio je poraz u ponedjeljak i rekao da se dogodila izborna prijevara, ali ne u opsegu da bi mogla promijeniti izborni rezultat. "Ovo su bili nepošteni izbori", rekao je Ince iz sekularne Republikanske narodne stranke na konferenciji u stranačkom sjedištu u Ankari. "Priznajem izborne rezultate", dodao je, prihvativši poraz od Tayyipa Erdogana. Bivši profesor fizike Ince pokrenuo je oporbu za vrijeme predsjedničke kampanje silovitim govorima te obećao ukinuti Erdoganovu "vladavinu jednog čovjeka". Ince je rekao da je Turska prekinula veze s parlamentarnim režimom koji je imala 143 godine uvođenjem predsjedničkog sustava.Recep Tayyip Erdogan u govoru je opetovano nazvao svoje neprijatelje neprijateljima demokracije, koristeći se nacionalističkim osjećajima koji su se pojačali nakon neuspješog puča 2016. "Nećemo se zaustaviti sve dok Turska - koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarskih neprijatelja, uličnih bandi i terorističkih organizacija - ne bude među vodećih 10 gospodarstava u svijetu", rekao je Erdogan u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!