Sumnja hoće li prekid vatre u Gazi potrajati

08.08.2022.

12:47

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Groblje u Jabalyji na sjeveru Gaze

Groblje u Jabalyji na sjeveru Gaze

Foto: Suhaib Salem TPX IMAGES OF THE DAY / REUTERS

Izrael i palestinska militantna skupina Islamski džihad - dogovorili su kasno sinoć, uz pomoć Egipta, prekid vatre nakon trodnevnih sukoba - najtežih u Pojasu Gaze u više od godinu dana.

Ubijena su 44 Palestinca, među kojima 15-ero djece. Stotine su ranjene.

U sukobima nije sudjelovao Hamas, vladajuća skupina u Pojasu Gaze.

Izrael je počeo sukob u petak, tzv. preventivnim napadom - očekujući da će Islamski džihad uzvratiti nakon uhićenja njihova vođe.

- Ovo je pobjeda Islamskog džihada, brigada al-Quds, pobjeda palestinskog naroda i palestinskog otpora. To postignuće zaštitit ćemo našom postojanošću i snagom. Ovu tekovinu zaštitit ćemo silom. Jedino što jamči provedbu sporazuma jest jačina otpora na terenu. Neprijatelj je potpuno bez morala i stoga očekujem da će sporazum pokušati zaobići, izjavio je vođa Islamskog džihada Ziad al-Nakhala

- Ovaj prekid vatre samo je veliki blef. Da nismo imali obrambeni sustav Željezna kupola, danas bismo bili druga Ukrajina, istaknuo je David, stanovnik Tel Aviva. 

- Nadam se da će (prekid vatre) potrajati i da ćemo moći mirno živjeti, rekao je stanovnik Tel Aviva Oleg Gushkan

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!