Šumski požar izbio na jugozapadu Turske blizu hotela i stambenih područja

29.07.2022.

21:06

Autor: M.M./HRT/Hina

Šumski požar izbio na jugozapadu Turske blizu hotela i stambenih područja

Šumski požar izbio na jugozapadu Turske blizu hotela i stambenih područja

Foto: Ilustracija/Sasa Miljevic / Pixsell

Vatrogasci su u petak pokušali kopnenim i zračnim snagama ugasiti šumski požar blizu stambenih područja na jugozapadu Turske, objavila je lokalna šumarska uprava, podsjećajući Turke na prošlogodišnje požare koji su bjesnili diljem regije.

Regionala šumarija provincije Mugla navodi da požari, nošeni snažnim vjetrovima i temperaturama blizu 40 stupnjeva Celzijusa, prijete hotelskim i stambenim područjima u pomorskom gradiću Icmeler blizu Marmarisa.

Turska obalna straža zaštitila je zaljev i prekinula pomorski promet na području na kojem su kanaderi i helikopteri uzimali vodu.

Televizijske snimke prikazale su crni i bijeli dim kako suklja blizu obale i približava se stambenim područjima, dok su promatrači gledali s plaža.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem čine toplotne valove sve učestalijim i sve težim, kažu znanstvenici.

Požari od prošlog ljeta, od kojih se većina pojavila blizu Marmarisa, bili su jedni od najintenzivnijih ikad u Turskoj, objavila je tada agencija Europske unije za promatranje atmosfere, dodavši da je Sredozemlje postalo žarište požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!