Sunak i Biden potpisali Atlantsku deklaraciju o jačanju ekonomske suradnje

08.06.2023.

21:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Britanski premijer Rishi Sunak i američki predsjednik Joe Biden dogovorili su novo partnerstvo kako bi jačali ekonomsku sigurnost dvaju tradicionalnih saveznika u odgovoru na sve veći utjecaj Kine i posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

Atlantska deklaracija, najavljena na susretu dvojice čelnika u Bijeloj kući, najavljuje predanost uklanjanju trgovinskih barijera, snažniju obrambenu suradnju i dogovor o zaštiti podataka.

Ovaj sporazum stiže nakon što su propale nade o cjelovitom sporazumu o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon britanskog izlaska iz Europske unije. Britanski dužnosnici tvrde da je novi, ciljani pristup, bolji odgovor na ekonomske izazove nastale ruskom invazijom na Ukrajinu i sve asertivnijom Kinom.

Sunak je rekao kako su SAD i Velika Britanija uvijek pomicali granice toga što dvije države mogu zajedno postići.

- Generacijama smo se borili jedno uz drugo, dijelili smo obavještajne podatke koje ne dijelimo s ikim drugim te gradili najsnažniji investicijski odnos u svjetskoj povijesti, kazao je britanski premijer.

- Stoga je prirodno da se, kad smo suočeni s najvećom transformacijom naših gospodarstava od industrijske revolucije, okrećemo jedni drugima kako bi izgradili snažniju ekonomsku budućnost zajedno, dodao je.

- Atlantska deklaracija postavlja nove standarde za ekonomsku suradnju, potiče naša gospodarstva za budućnost kako bi zaštitili naše ljude, stvarali radna mjesta i zajedno gradili naše ekonomije, zaključio je Sunak.

Dogovor rješava neke probleme nastale Bidenovim Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) i sadrži prijedloge za dogovor o kritičnim mineralima kako bi se izbjegle barijere koje su utjecale na trgovinu baterijama za električne automobile.

Biden je najavio da će od Kongresa zatražiti da potvrdi Veliku Britaniju kao domaći izvor pod američkim zakonima o obrambenoj nabavi, što će omogućiti veće američke investicije u britanske tvrtke.

Dogovor predviđa i rad na otpornosti opskrbnih lanaca te inicijativu za izbacivanje Rusije Vladimira Putina iz svjetskog civilnog nuklearnog tržišta.

Sporazum poziva na međusobno priznanje kvalifikacija inženjera, iako će to u SAD-u zahtijevati i odobrenje individualnih saveznih država.

- Dvije zemlje će surađivati i u ključnim industrijama poput umjetne inteligencije, 5G i 6G telekomunikacija, kvantnom računalstvu i poluvodičima, stoji u dogovoru.

Biden je u Ovalnom uredu rekao kako je poseban odnos Londona i Washingtona u vrlo dobroj formi.

- Zajedno pružamo ekonomsku i humanitarnu pomoć i sigurnosne sustave Ukrajini u njihovoj borbi protiv brutalne ruske invazije, rekao je američki predsjednik.

- Zastrašujuće je pomišljati na razgovore koje su naši prethodnici vodili u ovoj sobi, kad su razgovarali o ratovima koje su zajedno vodili, miru koji su zajedno postigli, rekao je Sunak Bidenu na početku susreta.

- Opet, po prvi put u više od pola stoljeća, suočavamo se s ratom na europskom kontinentu, i kao što smo to činili prije, SAD i UK zajedno su stali u podršci Ukrajini, dodao je.

Sunak i Biden posljednji put su se susreli prošli mjesec u Hirošimi, tijekom susreta G7. Također su se sastali u travnju u Belfastu te u San Diegu u ožujku, na trilateralnom susretu s Australijom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!