Sunak i von der Leyen razgovarat će sutra o Protokolu za Sjevernu Irsku

26.02.2023.

21:49

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Johanna Geron / Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarat će u ponedjeljak o dogovoru Protokola za Sjevernu Irsku. 

Sunakov ured i Europska komisija potvrdili su u zajedničkom priopćenju da će se dvoje čelnika sastati u Britaniji kako bi razgovarali o "nizu složenih izazova" glede sporazuma o brexitu.

Do najave susreta došlo je nakon sve glasnijih nagađanja da bi dogovor uskoro mogao biti objavljen, što je potaknuto i izjavom zamjenika premijera Dominica Raaba da su Britanija i EU "nadomak" postizanja sporazuma.

- Danas su se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak dogovorili da će osobno nastaviti svoj rad prema zajedničkim, praktičnim rješenjima za raspon složenih izazova glede Protokola o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Predsjednica von der Leyen stoga će se sutra sastati s premijerom u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Protokol, koji je potpisao bivši britanski premijer Boris Johnson 2020. godine, osmišljen je kako bi se spriječila tvrda granica s Irskom, članicom EU-a, nakon brexita, tako što bi se Sjeverna Irska učinkovito zadržala na jedinstvenom tržištu EU-a.

No sporazum je razbjesnio probritanske unioniste zbog nastalih trgovinskih prepreka između Sjeverne Irske pod britanskom upravom i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!