Sunak smijenio Zahawija zbog porezne afere

29.01.2023.

14:08

Autor: HRT/A.V./Hina

Nadhim Zahawi

Nadhim Zahawi

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak smijenio je u nedjelju predsjednika Konzervativne stranke Nadhima Zahawija nakon što je istraga o njegovim poreznim poslovima otkrila ozbiljno kršenje ministarskog kodeksa.

Sunak je bio naložio neovisnom savjetniku da istraži Zahawijeve porezne poslove. Zahawi je kratko bio ministar financija tijekom političkih previranja u Britaniji prošle godine.


Zahawi je rekao da su britanske porezne vlasti zaključile da je bio "neoprezan" sa svojim prijavama, ali da nije namjerno pogriješio kako bi platio manji porez.


- Nakon završetka istrage neovisnog savjetnika, čije je rezultate podijelio s nama obojicom, jasno je da je došlo do ozbiljnog kršenja ministarskog kodeksa, poručio je Sunak u pismu Zahawiju u kojem ga obavještava o svojoj odluci da ga smjeni.


Nezavisni savjetnik Laurie Magnus otkrio je da je Zahawi obmanjivao javnost kada je rekao da su napisi prošlog srpnja o njegovim poreznim poslovima "očigledno ocrnjujući".


U Magnusovom izvješću na 4 stranice u kojemu se u detalje navode pojedinosti Zahawijevog poreznog slučaja, kaže se da je on pokazao "nedovoljno poštovanje prema općim načelima ministarskog kodeksa", među kojima se nalaze načela da "bude pošten, otvoren i uzoran vođa svojim vlastitim ponašanjem."


- Ponašanje Zahawija kao ministra srozalo se ispod visokih standarda koje, kao premijer, s pravom očekujete od onih koji služe u vašoj vladi, rekao je Magnus. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!