Sunak želi dogovor s EU-om o kontrolama putovnica kako bi Britanci manje čekali

25.04.2023.

09:06

Autor: M.M./HRT/Hina

Rishi Sunak

Rishi Sunak

Foto: Kirsty Wigglesworth / Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak želi sklopiti dogovor s Europskom unijom kako bi svojim građanima olakšao putovanje u Uniju, izvijestio je u utorak Bloomberg News pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Sunak se nada da će moći postići dogovor na krilima poboljšanih odnosa s EU-om da Britancima omogući korištenje e-vrata EU-a za provjeru putovnica, što bi ubrzalo njihove prelaske granice, navodi se u izvješću.

Formalno još nije otvoreno to pitanje, ali ga diplomati neformalno pokreću, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na britanskog dužnosnika.

U veljači je Britanija postigla sporazum s Europskom unijom o trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, koja je podložna pravilima EU-a od brexita zbog svoje otvorene granice s Irskom.

Prema planovima EU-a koji bi trebali biti implementirani 2024., građanima iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugim državljanima takozvanih "trećih zemalja" mogli bi se uzeti biometrijski podaci kako bi dobili izuzeće od viza, ali britanska vlada zabrinuta je da to neće smanjiti čekanja na granici i traži puni pristup e-vratima Unije, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je jedan od najpoznatijih vlakova u svijetu nakon 41 godine ukinuo polazak iz Londona jer je operator modernog Orient Expressa zbog brexita odlučio ukinuti britanski dio rute.

Luksuzni je vlak kroz Britaniju vozio između Londona i Dovera, potom su putnici presjedali u autobuse i trajektom se prevozili preko La Manchea do Calaisa u Francuskoj, gdje se vožnja nastavljala prema Parizu i dalje prema Istanbulu.

Putovanje kroz Veliku Britaniju trajalo je oko tri sata, no zbog sve duljih čekanja na granici operator je ukinuo taj dio linije kako bi zadržao točnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!