Superjahta povezana sa sankcioniranim ruskim oligarhom na dražbi u Gibraltaru

24.08.2022.

07:10

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Superjahta ruskog oligarha na dražbi u Gibraltaru

Superjahta ruskog oligarha na dražbi u Gibraltaru

Foto: Jon Nazca / REUTERS

Superjahta vrijedna 75 milijuna dolara povezana sa sankcioniranim ruskim čeličnim milijarderom stavljena je na dražbu na Gibraltaru, rekli su sudski izvori, što se smatra prvom prodajom takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Axiomu su zaplijenile vlasti Gibraltara u ožujku nakon što je američka banka JP Morgan objavila da je njezin navodni vlasnik Dmitrij Pumpjanski odustao od uvjeta zajma od 20 milijuna dolara.

- Za brod od 72,5 metara Gibraltarskom admiralskom sudu su dostavljene 63 ponude, rekao je glasnogovornik suda.

Brod prima 12 osoba u šest kabina i ima bazen, spa centar, 3D kino i opremu za vodene sportove.

Pumpjanski(58) je do ožujka bio vlasnik i predsjednik uprave proizvođača čeličnih cijevi OAO TMK, dobavljača ruske energetske tvrtke Gazprom. Tvrtka je rekla da se u međuvremenu povukao. Njegovo bogatstvo Forbes je procijenio na dvije milijarde dolara.

Axioma je prva zaplijenjena luksuzna jahta za koju se zna da je stavljena na dražbu otkako je Zapad uveo sankcije moćnim Rusima nakon invazije na Ukrajinu u veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!