07:29 / 04.03.2020.

Autor: Branka Slavica/T.V./HRT

Superutorak: Sanders vodi u Kaliforniji, Biden u Teksasu

Fotomontaža: REUTERS/Mike Blake, REUTERS/Jonathan Ernst

Fotomontaža: REUTERS/Mike Blake, REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Super utorak vratio je u vrh demokratske utrke bivšeg američkog potpredsjednika Joa Bidena. Progresivni senator iz Vermonta, Bernie Sanders, glavni mu je suparnik.
U 14 saveznih američkih država održani su predizbori za stranačku predsjedničku nominaciju. Super utorak vratio je u vrh demokratske utrke bivšeg američkog potpredsjednika Joa Bidena. Progresivni senator iz Vermonta, Bernie Sanders, glavni mu je suparnik.

Rezultati Super utorka dali su vjetar u leđa kampanji Joa Bidena. Demokrat starog kova u velikom se stilu vratio u vrh utrke za predsjedničku nominaciju stranke. Pobijedio je u osam saveznih država.

U posljednjih nekoliko dana njegova je kampanja doživjela potpuni preokret. Nakon pobjede na predizborima u Južnoj Karolini u subotu, podržalo ga je troje bivših protukandidata, te niz prominentnih demokrata.

Bernie Sanders pobijedio je u četiri savezne države, no jedna od njih je, prema projekcijama, Kalifornija koja nosi najveći broj delegata- 415.

Još uvijek se prebrojavaju glasovi u Teksasu, saveznoj državi koja također nosi velik broj delegata.

Za stranačku nominaciju pobjednik treba potporu 1991 delegata, na izborima u utorak politička bitka vodila se za 1344 delegata.

Taktika bivšeg gradonačelnika New Yorka, milijardera Mike Bloomberga, koji je u izbornu utrku ušao kasno, uloživši 500 milijuna dolara u kampanju, pokazala se promašenom.

Progresivna političarka Elizabeth Warren nije pobijedila niti u Massachusettsu, državi koju predstavlja u američkom Senatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!