Supredsjedatelj Unije za Mediteran traži prekid okupacije palestinskih teritorija

24.11.2022.

15:43

Autor: HRT/Hina/J.L.

Forum Unije za Mediteran

Forum Unije za Mediteran

Foto: Nacho Doce / REUTERS

Ministar vanjskih poslova Jordana, bliskoistočne zemlje koja zajedno s EU-om trajno predsjeda Unijom za Mediteran (UfM), pozvao je na međunarodno priznanje palestinske države kako bi završio višedesetljetni sukob.

- Potreban nam je stalni mir, no vidimo da je taj mir daleko od nas, rekao je ministar Ayman Safadi u Barceloni na otvaranju foruma Unije za Mediteran, organizacije koja okuplja 43 zemlje.

- Moramo raditi kako bi smo završili s izraelskom okupacijom palestinskih područja i solucijom o uspostavi dvije države u cilju zaustavljanja nasilja. To nasilje vodi našu regiju u sve veće i veće sukobe, dodao je Safadi u ulozi supredsjedatelja Unije za Mediteran.

U Barceloni se okupilo 17 ministara vanjskih poslova a ostale zemlje predstavljaju dužnosnici nižeg ranga. Ovo je sedma godina zaredom da se na istom mjestu okupljaju ministri sa sjeverne, južne i istočne obale Sredozemnog mora kako bi razgovarali o zajedničkim interesima na prostoru gdje živi više od 500 milijuna stanovnika.

- Mnoge su generacije izgubljene, a druge gube svoje mogućnosti. Mi na jugu Mediterana gubimo nadu. U Jordanu, zemlji s 10,4 milijuna stanovnika, nalazi se 2,4 milijuna palestinskih izbjeglica te 1,3 milijuna prognanika iz Sirije. Milijuni su napustili svoje domove, pa su izbjeglice i migracije postale stvarnost. Prisutni su očaj i nedostatak prilika, rekao je.

Ujedinjeni narodi su kao trajno rješenje sukoba inicirali tzv. rješenje dviju država, Izraela i Palestine, u granicama iz 1967. godine no Izrael to odbija i nastavlja gradnju naselja na okupiranom palestinskom teritoriju čime onemogućuje postizanje sporazuma.

Unija za Mediteran okuplja zemlje s izlazom na Mediteran kao i zemlje EU-a, a na sastanku u njezinom sjedištu Barceloni njihovi predstavnici će, među ostalim, razgovarati o sigurnosti opskrbe energijom i hranom čije su cijene dodatno porasle zbog rata u Ukrajini.

Unija za Mediteran nastoji ujednačiti politike između 42 zemlje sjevernog, južnog i istočnog Mediterana na sektorskoj razini, primjerice, u područjima zaštite okoliša, zaposlenosti, trgovine, obrazovanja i istraživanja, vodoopskrbe ili razvoja prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!