10:27 / 03.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Suradnja GSK i CureVaca, Kina osigurava 10 mil. doza cjepiva za COVAX

Razvoj cijepiva

Razvoj cijepiva

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Britanski farmaceutski laboratorij GSK i njemački CureVac u srijedu su objavili da će zajednički raditi na razvoju glasničkog RNK cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa koje bi, kako se nadaju, bilo spremno za 2022. godinu. Cilj je, navodi se u priopćenju dviju grupacija, razviti "kandidatsko cjepivo koje će odgovoriti na sojeve koji se pojavljuju" tijekom pandemije. 

Novo cjepivo ciljalo bi sojeve koji su se već pojavili i one koji tek slijede, navode u priopćenju GSK i CureVac, tvrtke koje su već prije učvrstile suradnju nakon što je GSK u srpnju kupio 10 posto udjela u kapitalu njemačkog laboratorija. Radovi bi trebali početi odmah u nadi da će završiti 2022., naravno ako dobiju zeleno svjetlo sanitarnih vlasti.

Sporazum predviđa da GSK uplati 150 milijuna njemačkom start-upu čime će britanska tvrtka očuvati prava za novo cjepivo u svim državama osim u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

- Mislimo da će sljedeća generacija cjepiva biti ključna u borbi koja se nastavlja protiv COVID-a, izjavila je Emma Walmsley, ravnateljica GSK.

U prvo vrijeme GSK će pomoći u proizvodnji prvog cjepiva koje je razvio CureVac i koje je sada u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. GSK se obvezuje proizvesti do 100 milijuna doza, a njegovo vlastito cjepivo koje je razvijao s francuskom tvrtkom Sanofi kasni i neće biti spremno prije kraja 2021., jer su rezultati bili lošiji od očekivanih.

Kina će osigurati 10 milijuna doza cjepiva za inicijativu COVAX

Kina planira osigurati 10 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a za globalnu inicijativu za distribuciju cjepiva COVAX, nakon što su se tri kineske tvrtke prijavile inicijativi za odobrenje, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

COVAX, koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i GAVI, Globalni savez za cjepivo i imunizaciju, trebali bi ovaj mjesec početi s provedbom programa cijepljenja u državama s niskim i srednjim dohotkom, s 2 milijarde od 3 milijarde doza za koje se očekuje da će biti isporučene ove godine.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u siječnju da su se Sinovac Biotech, China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) i CanSino Biologics prijavili da se pridruže programu. Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, najavio je plan opskrbe na redovitom brifingu za medije u srijedu ne ulazeći u detalje.

WHO, koji razmatra prijave, mogao bi donijeti odluku o cjepivima Sinopharma i Sinovaca najranije u ožujku, prema internom dokumentu COVAX-a koji je vidio Reuters.

Nekoliko država, uključujući Brazil, Indoneziju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, već provodi program cijepljenja Sinopharmovim i Sinovacovim cjepivom. Cjepivo CanSino Biologicsa odobreno je za upotrebu u kineskoj vojsci.

Ni jedna od tri tvrtke još nije objavila javnosti detaljne podatke o učinkovitosti svojih cjepiva, ali ograničeni pristup cjepivima koje su razvili proizvođači lijekova zapadnih zemalja ponukao je mnoge države u razvoju da se prijave za kineska cjepiva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!