14:19 / 18.02.2020.

Autor: HRT

Susjedi i svijet o govoru Zorana Milanovića

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Inauguracija Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsjednika bila je najvažnija vijest iz inozemstva u elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini.
Inauguracija Zorana Milanovića za novog hrvatskog predsjednika u utorak je bila najvažnija vijest iz inozemstva u elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini, kojima je i dalje u fokusu unutarnjopolitička kriza prouzročena prijeporima oko uloge Ustavnog suda.

Predsjednički govor Zorana Milanovića

Svi mediji opširno su citirali Milanovićev inauguracijski govor pri čemu su posebno izdvojili one poruke koje se tiču mogućeg odnosa prema BiH te ocjenjuju kako su prve poruke jake i ohrabrujuće.

Javni servis BHRT opširno je izvijestio o samoj ceremoniji inauguracije te podsjeća kako se Milanović, odmah nakon što je 5. siječnja izabran za predsjednika, opredijelio da ona bude bez velike pompe te je ona i organizirana kao "najskromnija do sada".

Gledana regionalna televizija N1 u izdanju za BiH navodi kako je je novi, peti po redu hrvatski predsjednik, u govoru potencirao sliku o Hrvatskoj kao "kući za sve nas".

Uz veliki naslov "Zoran Milanović položio zakletvu" portal "Dnevnog avaza" kao najvažniju točku u njegovu inauguracijskom govoru ističe njegovu najavu da će se u vanjskoj politici fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet.

● SNIMKA: Inauguracija Zorana Milanovića
● Jandroković: Pozitivne poruke Milanovića, suradnja za razvoj RH
● Marić: Nizak trošak inauguracije šalje dobru poruku javnosti
● Inauguraciju i prvi govor predsjednika Milanovića komentirali su i politički analitičari te komunikolog
● Polović: Mislim da će Milanović voditi uravnoteženu vanjsku politiku

Portal Vijesti.ba, koji pripada izdavačkoj kući "Oslobođenje", u naslovu kao najvažnije poruke iz inauguracijskog govora ističe one da će biti predan, transparentan i dosljedan.

Čitani portal Klix izdvojio je Milanovićevu poruku kako su "ratovi gotovi". U prvoj analizi ovaj portal sugerira kako bi se novi hrvatski predsjednik u vanjskoj politici mogao postaviti znatno drugačije u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović, odnosno kako "okreće leđa Balkanu" pa postavlja pitanje kakve bi to reperkusije moglo imati po BiH.

Beogradski mediji o Milanovićevoj inauguraciji

Prisega novog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića među vijestima je koje su prenijeli svi vodeći srbijanski elektronički mediji i portali beogradskog tiska, istaknuvši da je postao peti šef države, te da je inauguralna ceremonija s četrdesetak uzvanika bila manja nego ikad dosad.

Beogradski mediji izvijestili su o svečanosti na Pantovčaku posvetivši pozornost Milanovićevim porukama da će dužnost obnašati "predano, transparentno i dosljedno", te da "svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto i da dostojanstveno i mirno živi od svog poštenog rada".

Istaknuto je i da će Milanović u vanjskoj politici biti fokusiran "na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet" te da je unaprijed zamolio "za razumijevanje za buduće greške".

"One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikada bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima", citirala je Radio-televizija Srbije Milanovića.

Portal Ekspres navodi kako je Milanović u svom govoru "pozvao na prihvaćanje različitosti", te naglasio kako "ne namjerava biti korektivni faktor, nego konstruktivni".

Beogradski mediji istaknuli su i da je Milanović djelomice odstupio od uobičajenog protokola, navodeći dva detalja - da je državnu himnu pjevala Josipa Lisac, te da je novi predsjednik Hrvatske "slučajno ili ne", citirao stihove pjesme beogradskog benda "Ekatarina Velika" (EKV).

"Ovo je kuća za nas, za sve nas za one koji smo tu, za generacije koje dolaze i za one koje će se vratiti svojoj kući. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska", završio je svoj govor Milanović.

Primjećeno je, među ostalim, i da je hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima uskratio komentar današnje ceremonije na Pantovčaku.

Slovenski mediji bez posebnih komentara o inauguraciji

Slovenski mediji relativno šturo i bez posebnih komentara izvješćuju o inauguraciji Milanovića, ali ocjenjuju da bi na osnovi njegovih nedavnih izjava Ljubljana mogla biti jedna od prvih destinacija koje će posjetiti nakon  preuzimanja dužnosti.

- Milanovićev petogodišnji mandat na Pantovčaku počinje u srijedu. Kada će i kamo najprije otputovati u inozemstvo za sada nije poznato, no s obzirom da je više puta u zadnje vrijeme istaknuo značenje partnerskih odnosa sa Slovenijom nije isključeno da bi mogao doći baš u Ljubljanu, što je bila i zadnja destinacija prije odlaska iz predsjedničkog ureda njegove prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović, navela je Slovenska tiskovna agencija STA, što su prenijeli i svi ostali važniji mediji.

Ističu također da se Milanović odlučio da svečanu inauguraciju održi na manjoj i kraćoj svečanosti na Pantovčaku, te da nisu bili pozvani predstavnici drugih država, a prenose i glavne naglaska iz predsjednikova inauguracijskog govora.

Mariborski list "Večer" navodi da je u njemu Milanović istaknuo kako će djelovati konstruktivno, predano, transparentno i dosljedno, a u vanjskoj se politici koncentrirati na one točke kojima se može graditi daljnji razvitak i sigurnost. Novi je hrvatski predsjednik u govoru molio da mu se unaprijed oproste pogreške koje je činio i do kojih može doći, ali je istaknuo da nikad nisu činjene namjerno, te da različito misliti nije greška.

Dopisnica Slovenskog radija primjećuje u svom izvješću s proslave da se novi predsjednik javnosti nije obratio s "Hrvatice i Hrvati", kao njegova prethodnica, nego s "građanke i građani", te kao "ekstravagantnu" ocjenjuje glazbenu interpretaciju himne Lijepa naša koju je na svečanosti izvela Josipa Lisac.

Budući da novi hrvatski predsjednik, što se tiče slovenske javnosti, važi kao svojevrsna personifikacija izlaska Hrvatske iz arbitražnog spora o granici jer je u to vrijeme bio premijer, ističu i detalj da je on za savjetnika za nacionalnu sigurnost odabrao nekadašnjeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića.

Lozančić  je, kako navode, "čovjek koji je vodio" obavještajnu agenciju dok je ona tajno prisluškivala i "slovensku agenticu pri arbitraži Simonu Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca", što je nakon javnog objavljivanja tih kontakata Hrvatska uzela kao povod za izlazak iz arbitraže o granici, o čemu Slovenija ni danas ne želi čuti nego inzistira na primjeni arbitražnog rješenja.

Slovenska televizija na svom portalu navodi da je novi hrvatski predsjednik tijekom izborne kampanje izjavljivao da je poboljšanje odnosa sa Slovenijom njegov vanjskopolitički prioritet, te da Austriju i Sloveniju spominjao kao moguće destinacije za svoj prvi predsjednički posjet.

Svjetske agencije šturo o Milanovićevoj inauguraciji

Svjetske novinske agencije javljaju da je novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom govoru na inauguraciji obećao borbu protiv korupcije i pozvao na veću solidarnost u društvu.

U svom prvom govoru Milanović je pozvao sve hrvatske strane da zajedno rade protiv korupcije koja pogađa sva područja života, kao i protiv napora da se prikrije problem klimatskih promjena, prenosi agencija dpa. 

- Čini mi se da postoji samo jedan pravi put: puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. Znanstvena zajednica, sudstvo i mediji moraju, pak, neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima, prenosi dpa.

Agencija podsjeća da su Milanoviću davane slabe šanse da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima 22. prosinca. Međutim, on je iskoristio velike pogreške svoje suparnice i pad popularnosti HDZ-a te je pobijedio u prvom i drugom krugu izbora.

Reuters prenosi da je Milanović pozvao na veću solidarnost u društvu u svom govoru na inauguraciji te upozorio protiv populističkih pristupa pitanjima poput klimatskih promjena koji bi mogli iskriviti ili ignorirati znanstvene činjenice. 

- Osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni su i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog i ljudskog raslojavanja i udaljavanja, prenosi Milanovićeve riječi Reuters.

Za razliku od svojih prethodnika koji su prisegnuli na zagrebačkom srednjovjekovnom Trgu sv. Marka gdje se nalaze vlada i parlament, Milanović (53) je odlučio organizirati manju svečanost u svom uredu na Pantovčaku, piše Reuters.

- Većina birača ili većina narodnih zastupnika može, primjerice, izglasati odluku da ne postoji problem klimatskih promjena ili da to uopće nije problem, ali to neće promijeniti istinu da taj problem postoji. Jedno je istina, a drugo legitimna politička volja da se s tom istinom učini nešto ili da se ne učini ništa, izdvojio je Reuters iz govora.

Neovisni mediji, sudstvo i znanstvena zajednica najsnažnija su obrana protiv bilo kakvog oblika tiranije, istaknuo je Milanović koji je obnašao dužnost premijera od 2011. do 2015. Također je naglasio da neće biti korektivni nego konstruktivni faktor, prenosi Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!