20:41 / 29.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Sutra će razgovarati Biden i Putin

Joe Biden i Vladimir Putin

Joe Biden i Vladimir Putin

Foto: Kevin Lamarque/Alexei Druzhinin / Reuters/Kremlin

Američki predsjednik Joe Biden i ruski Vladimir Putin razgovarat će telefonski u četvrtak "o raznim temama, među kojima budućim diplomatskim kontaktima", najavila je iz Bijele kuće glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Emily Horne. Dodala je kako se Bidenova administracija i dalje "savjetuje s europskim saveznicima i partnerima u vezi vojnog okupljanja Rusije na granici s Ukrajinom.

Telefonski razgovor dvojice predsjednika odvijat će se dva tjedna prije pregovora dviju zemalja 10. siječnja u Ženevi o sporazumima o kontroli nuklearnog naoružanja i stanju na rusko-ukrajinskoj granici gdje Zapad optužuje Moskvu da gomila postrojbe prije mogućeg napada.

- Za sutra kasno navečer, po moskovskom vremenu zakazan je telefonski razgovor između Putina i američkog predsjednika, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenose ruske novinske agencije, bez dodatnih pojedinosti.

To će biti drugi telefonski razgovor dvojice čelnika u manje od mjesec dana. Početkom prosinca Joe Biden je zaprijetio Vladimiru Putine sankcijama "kakve još nije vidio u slučaju da napadne Ukrajinu". Moskva, koja tvrdi da samo reagira na neprijateljstvo Zapada, nedavno je predstavila dva nacrta sporazuma kojima je cilj spriječiti svako širenje NATO-a, posebice na Ukrajinu, i okončati zapadne vojne aktivnosti blizu ruskih granica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je već nagovijestio da će razgovori biti oštri kada je isključio bilo kakav "ustupak", a Sjedinjene Države su ranije upozorile da su neki ruski zahtjevi "neprihvatljivi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!