Sutra počinje sedmodnevni 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine

15.10.2022.

15:59

Autor: HRT

Sun Yeli, glasnogovornik 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine

Sun Yeli, glasnogovornik 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine

Foto: Shubing Wang / REUTERS

U Velikoj dvorani naroda na trgu Tiananmen u Pekingu sutra počinje sedmodnevni 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine.

Održava se svakih pet godina, a na njemu se bira novo vodstvo vladajuće kineske stranke te predstavlja nacrt nacionalnog razvoja u sljedećem razdoblju. Očekuje se da će predsjednik Xi Jinping osvojiti treći petogodišnji mandat na mjestu generalnog sekretara stranke i time postati najmoćniji lider od Mao Ce-tunga. 

- Dnevni red Kongresa uključuje: predstavljanje i raspravu o izvještaju 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, razmatranje izvještaja o radu 19. Središnjeg stegovnog povjerenstva, razmatranje i donošenje amandmana na Statut stranke, odabir članova 20. Središnjeg komiteta stranke i 20. Središnjeg povjerenstva za disciplinsku inspekciju, rekao je Sun Yeli, glasnogovornik 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!