Sutra sastanak Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a radi ukrajinskih žitarica

12.07.2022.

17:08

Autor: M.Š./Hina/HRT

Turski ministar obrane Hulusi Aakar i britanski kolega Ben Wallace

Turski ministar obrane Hulusi Aakar i britanski kolega Ben Wallace

Foto: Defence Ministry/Handout / REUTERS

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u utorak da će se vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Istanbulu sastati s izaslanstvom Ujedinjenih naroda i razgovarati o sigurnom izvozu ukrajinskih žitarica.

- Vojna izaslanstva Turske, Rusije i Ukrajine i izaslanstvo Ujedinjenih naroda sutra će u Istanbulu razgovarati o sigurnom prijevozu žitarica, koje čekaju u ukrajinskim lukama, na međunarodna tržišta morskim putem, rekao je.

Razgovori će se održati u danima rekordno visoke cijene hrane u svijetu, a sukob u Ukrajini, najvećem svjetskom opskrbljivaču žitaricama, povećao je zabrinutost u pogledu dostupnosti hrane.

Turska ima ključnu ulogu u pregovorima UN-a, Rusije i Ukrajine o mogućem crnomorskom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Prema Turskoj, plan UN-a za rješavanje krize uključuje uspostavu kontrolnog centra u Istanbulu, koji se nalazi na tjesnacu Bospor. Tjesnac, nad kojim Turska ima suverenitet, jedini je pomorski put od Crnog mora do Sredozemlja.

Ukrajina ima teškoća s izvozom robe, mnoge njezine luke su blokirane dok rat bijesni na njezinoj južnoj obali. Prema službenim podacima, žitarice čine petinu njezina cjelokupna izvoza.

Kijev je optužio Moskvu za krađu žitarica s njezina teritorija koji su zauzele ruske snage od početka invazije potkraj veljače.

Kremlj, koji svoju akciju zove "posebnom vojnom operacijom", takve optužbe odbacuje.

Obje zemlje su među najvećim izvoznicima pšenice i igraju važnu ulogu u svjetskoj sigurnosti hrane.

Ujedinjeni narodi nedavno su upozorili da bi se glađu pogođene zemlje zbog blokade u Ukrajini mogle suočiti s najvećom glađu u desetljećima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!