Sutra se obilježava 40. obljetnica ukazanja u Međugorju

24.06.2021.

19:58

Autor: T.V./HRT

Međugorje

Međugorje

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Sutra se obilježava 40.-ta obljetnica ukazanja u Međugorju. Taj se fenomen veže uz tvrdnje šestero vidjelaca da im se od lipnja 1981. ukazuje Gospa, koju zbog njezinih poruka nazivaju Kraljicom mira. 

 Pandemija je u proteklih godinu i pol opustjela svetište. No jesu li se, zbog povoljnije epidemiološke slike, ove velike obljetnice vratili hodočasnici?

- Večeras iz Međugorja jedna veličanstvena slika ide u svijet. Više od 30 tisuća vjernika iz cijeloga svijeta pohrlilo je u Međugorje na 40. obljetnicu ukazanja Gospe. Pripreme za ovaj događaj su trajale mjesecima. Treba reći da je tijekom svibanjskih pobožnosti Sveti otac Franjo uvrstio Međugorje među 30 svetišta u kojima se molilo za prestanak pandemije koronavirusa, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a dopisnik  Ilko Barbarić.

- Moramo reći da se ponovno ovdje u Međugorju čuju jezici svih naroda svijeta, sreli smo mnoge iz Amerike, istočnoeuropskih zemalja i naravno iz Hrvatske. Sutra će uz brojne molitve i procesije biti obilježena 40. obljetnica ukazanja Gospe u Međugorju, rekao je Barbarić.   

- Želimo kao župljani vjernici, kao narod hrvatski, doći reći u Međugorje, majko hvala ti za 40 godina milosti, hvala ti što si s nama, hvala ti na svim tvojim darovima i blagoslovima, ističe Zvonimir Ostojić, predsjednik Udruge "Zavjet Gospi", Čitluk.

- Na današnji dan prije 40 godina, bio sam tada dječak od 15 godina, a rođen sam inače u Podbrdu, u zaseoku ili selu Bijakovići iz kojeg su svi vidioci koji su moji školski kolege, moji susjedi, moji prijatelji s kojima sam odrastao i to je nekako bila misao vodilja braći fratrima u Međugorju koji su mi dali ovu zadaću, ovu milost da mogu biti predvoditelj ovog euharistijskog slavlja, rekao je fra Miro Šego, župnik Župe Krista Kralja, Čitluk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!