21:01 / 21.08.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Situacija u Afganistanu glavna tema razgovora svjetskih državnika

Angela Merkel, Vladimir Putin, Tayyip Erdogan

Angela Merkel, Vladimir Putin, Tayyip Erdogan

Foto: Pavel Golovkin/Kay Nietfeld/Alexander Zemlianichenko / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefononski su razgovorarali kako izbjeći "humanitarnu tragediju" pod talibanskom vlašću u Afganistanu. Erdogan se u, u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, zauzeo za "progresivan" pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju "teški zahtjevi". Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je tijekom posjeta prihvatnom centru za afganistanske suradnike EU-a u Španjolskoj da se vode razgovori s talibanima.

Erdogan i Merkel razgovarali kako izbjeći "humanitarnu tragediju" u Afganistanu

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i njemačka kancelarka Angela Merkel u telefononski su razgovorarali kako izbjeći "humanitarnu tragediju" pod talibanskom vlašću u Afganistanu.

Afganistan i njgeovi susjedi trebaju "žurnu" potporu ili će novi izbjeglički val iz regije biti "neizbježan", rekao je Erdogan njemačkoj kancelarki, po priopćenju ureda turskog predsjednika.

Erdogan i Merkel su se složili da evakuacija najranjivijih skupina iz Afganistana ostaje najviši prioritet, naveo je kancelarkin ured.

Također su se dogovorili tijesno surađivati u podršci međunarodnim organizacijama u Afganistanu i susjednim zemljama, dodala je njemačka strana.

Erdogan poziva da se talibanima ne postavljaju "teški zahtjevi"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u subotu u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za "progresivan" pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju "teški zahtjevi".

- Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima, rekao je Erdogan, navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da "obećavaju".

- Trenutačno ocjenjujemo umjerene poruke talibana kao pozitivne, ali proces ubuduće neće određivati njihove riječi, već djela, istaknuo je Erdogan.

- Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom, navodi se u priopćenju Kremlja.

Moskva je priopćila da su dvojica čelnika istaknula potrebu da se zajamči "stabilnost i civilni mir u zemlji" stavljajući naglasak na "borbu s terorizmom i s krijumčarenjem droge".

Turska koja u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika, sudjeluje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.


Von der Leyen: Razgovori s talibanima nisu priznanje vlasti

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je tijekom posjeta prihvatnom centru za afganistanske suradnike EU-a u Španjolskoj da se vode razgovori s talibanima.

- Pregovori s novim vlastima u Afganistanu ni na koji način ne znače i priznanje nove vlade, naglasila je predsjednica Komisije. Glavni je cilj omogućiti i olakšati evakuaciju. Prvo treba ponuditi "legalan i siguran" put bijega za ljude koji su se talibanskim preuzimanjem vlasti našli u opasnosti.

Von der Leyen je navela i mogućnost povećanja humanitarne pomoći Europske unije. Ona je rekla da će taj prijedlog biti iznijet u skoroj budućnosti.

- Moramo pomoći. Ne samo Afganistancima ovdje u Španjolskoj, već i onima koji su ostali u Afganistanu, napisala je na Twitteru. No za talibane neće biti pomoći ako neće poštivati ljudska prava, rekla je glede pomoći za razvoj vrijedne milijardu eura namijenjene za Afganistan tijekom idućih sedam godina. Rekla je da je pomoć vezana uz stroge uvjete poput dobrog odnosa prema manjinama i poštivanja prava žena i djevojčica.

Prihvatni centar je postavljen u vojnoj zračnoj luci oko 10 kilometara sjeveroistočno od Madrida. Od četvrtka taj centar služi i kao glavna točka za prvi prihvat svih spašenih izbjeglica iz Afganistana koji su radili za institucije EU-a, kao i za njihove obitelji. Nakon liječničkih pregleda i sigurnosnih provjera ti se ljudi raspoređuju u nekoliko zemalja EU-a.

S Von der Leyen u posjetu centru su, među ostalima, bili španjolski premijer Pedro Sanchez, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Sanchez i Von der Leyen su se složili da međunarodna misija u Afganistanu posljednjih godina "nije bila uzaludna"."Za tu je zemlju učinjeno mnogo, uključujući i na polju obratovanja".

- Zasijali smo i nadamo se da će to sjeme voditi većem napretku, sigurnosti i slobodi za narod Afganistana u budućnosti, rekao je Sachez.

Borrell: Nemoguće je evakuirati sve afganistanske suradnike iz Kabula do 31. kolovoza

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell ocijenio je u subotu da je "nemoguće" evakuirati sve afganistanske suradnike zapadnih vlasti do 31. kolovoza i izrazio žaljenje zbog toga što sigurnosne mjere koje su Sjedinjene Države uvele u kabulskoj zračnoj luci ometaju evakuaciju.

Američka administracija je odredila 31. kolovoza za konačno povlačenje svojih snaga iz Afganistana i planira evakuirati više od 30.000 Amerikanaca i afganistanskih civila.

- To je matematički nemoguće, ocijenio je Borrell u telefonskom razgovoru za agenciju AFP. Koliko znam, Amerikanci nisu rekli da će ostati poslije tog roka. No možda će promijeniti mišljenje, dodao je.

- Problem je pristup zračnoj luci. Mjere kontrole i sigurnosti koje provode Amerikanci su veoma stroge. Žalili smo se. Molili smo ih da budu popustljiviji. Ne uspijevamo osigurati prolazak našim suradnicima, priznao je.

Samo izaslanstvo EU-a u Kabulu ima oko 400 afganistanskih suradnika i članova njihovih obitelji. Obećalo je da će ih izvući, ali do danas ih je tek 150 stiglo u Španjolsku.

- To su djelatni suradnici. No broj Afganistanaca koji su u ovih 20 godina radili s nama je puno veći, istaknuo je.

- U Kabulu su dvije zračne luke. Civilna je u rukama talibana i zrakoplovi odande ne polijeću. Amerikanci kontroliraju vojni aerodrom. U zrakoplov puštaju ljude koji su na pisti. U zrakoplovu koji je danas stigao u Madrid, trećina putnika su Amerikanci, rekao je.

- Ako Amerikanci odu, Europljani nemaju vojnih kapaciteta da bi mogli zauzeti i osigurati vojni aerodrom i talibani će ga zaposjesti, upozorio je. Amerikanci su zajedno s Britancima rasporedili 6000 vojnika radi kontrole vojnog aerodroma.

Josep Borrell je ocijenio da se s talibanima mora razgovarati.

- Želite li izvući svoje osoblje, morate razgovarati s talibanima, rekao je. Svi se žele dogovoriti s talibanima. Imamo kontakte s njima, ali ne s vođama, dodao je. Razgovarati ne znači priznati ih, istaknuo je.

- No bit će nemoguće izvući iz Kabula sve Afganistance kojima treba zaštita. To je nemoguće. To je nezamislivo. Ne treba izmišljati. Postoje prioriteti. Želimo izvući naše državljane i afganistanske suradnike, rekao je na kraju razgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!