Suzavac i kamenje na grčkoj granici: migranti žele u EU

01.03.2020.

07:36

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/T.V./P.F./Hina/HRT

default error photo
Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dopustila više od 75 tisuća migranata da prijeđu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.
Dramatično je na grčkoj granici otkad je Turska migrantima otvorila put prema Europskoj uniji. Oni sada silom pokušavaju ući u Grčku. Policija ih zaustavlja kako zna i umije.

Pritom joj turske vlasti ne olakšavaju - objavili su da je više od 76 tisuća ljudi prešlo granicu. Grci tvrde da su to lažne vijesti. Bruxelles je od Hrvatske zatražio hitan sastanak europskih ministara.

Nakon gotovo četiri godine put prema grčkoj granici ponovno je otvoren za migrante koji se slijevaju sa svih strana. Turska policija sve to nezainteresirano promatra, kao i 2015. i 2016. godine.

Za razliku od 2015., grčka granica sada je dobro utvrđena - uz bodljikavu žicu tisuće su naoružanih vojnika i policajaca, a stižu i pojačanja. Policija migrante rastjeruje suzavcem i vodenim topovima, ali i oni uzvraćaju kamenjem, čak i suzavcem.

Duž oko 200 kilometara grčko-turske kopnene granice već je 13.000 tisuća migranata, a novi neprestano stižu. Prolaze na žičanoj ogradi pokušavaju napraviti škarama, a nekima ni hladna rijeka Evros nije zapreka.

Na najisturenije grčke otoke već je doplovilo 16 čamaca i više od 500 migranata. Među lokalnim stanovništvom na ionako migrantima prenapučenim otocima vlada sve veće nezadovoljstvo te su pokušali onemogućiti pristajanje nekoliko čamaca na Lezbos, ali i fizički napali novinara.

Atena optužuje turske vlasti da širenjem dezinformacija potiču migrante da se zapute prema granici. Europska komisija zatražila je od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavljuje ga za sljedeći tjedan.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je kako je prioritet Bruxellesa da Grčka i Bugarska dobiju punu podršku, posebice preko Frontexa na kopnenim granicama. 

Turska: Pustili smo više od 75.000 migranata prema EU-u

Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dopustila više od 75.000 migranata da prijeđu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji. Do nedjelje oko 10 sati 76 358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9600 migranata u pokušaju prelaska granice.

Turska pustila migrante, dramatični prizori na grčkoj granici

Stotine migranata koje se kreću prema Grčkoj probile su tursko-grčku granicu u nedjelju i stigle na otok Lezbos te u kontinentalnu Grčku kod graničnog prijelaza Kastanies, dok su se tisuće migranata okupile na tursko-grčkoj granici.
[EMBED"0103/Migranti_novo.mp4"]
Čini se da je 220 migranata u tri čamca stiglo na egejski otok Lezbos, prenosi Reuters. Skupina migranata pregazila je plitku rijeku kod graničnog prijelaza Kastanies i stigla u Grčku. Interventna policija u subotu je suzavcem rastjerala stotine migranata koji su pokušavali ući u Grčku.

- Jučer je bilo 9600 pokušaja prelaska naše granice i sve smo uspješno riješili, rekao je zamjenik ministra obrane Alkiviadis Stefanis za grčku televiziju Skai.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na tursko-grčkoj granici oko 13 tisuća ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punili su se migrantima, navodi ta organizacija.

Grčka vlada govori o orkestriranom napadu na svoje granice i optužuje Tursku za aktivno usmjeravanje migranata. Ne samo da ih ne zadržavaju, oni im pomažu, rekao je Stefanis za Skai. 

Bruxelles je poručio da podržava Grčku. Grčka je bila ulazna europska zemlja za tisuće migranata 2015. i 2016., a već je više od 40 tisuća migranata smješteno na egejskim otocima gdje u teškim uvjetima žive u prenapučenim kampovima.

Prošloga tjedna mještani otoka Lezbosa sukobili su se s interventnom policijom. Otočani tvrde da snose nerazmjeran teret te zahtijevaju izgradnju prihvatnih kampova drugdje u Grčkoj.

Ministar migracija Notis Mittarachi rekao je za grčku televiziju Ant1 da Grci ne žele "ovu navalu u svojoj zemlji" te da Grčka nije zemlja u koju svatko može doći bez poštovanja pravila. 

Reutersovi svjedoci vidjeli su manje skupine migranata kako hodaju poljima kod grčkog grada Orestiada, oko 6 kilometara udaljenog od granice. Četiri Afganistanca navodno su zapalila logorsku vatru.

- Želimo mjesto gdje možemo ostati, hranu i toplinu, rekla je dvadesetšestogodišnja Najibe Rezaji iz Afganistana.

Grčka policija i vojska uhićuju osobe koje pokušavaju prijeći granicu.

- Svi su oni Afganistanci, a ne Sirijci, rekao je jedan vojnik. Jesu li to Sirijci o kojima je Erdogan govorio, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!