Svađa u BiH - i dalje ograničenja za ulazak u zemlju

31.05.2021.

15:51

Autor: HRT/Hina/D.M.

Međugorje

Međugorje

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Bosna i Hercegovina zasad neće ublažavati ograničenja za ulazak stranaca koji će i dalje morati imati negativni PCR test na koronavirus. Jedina iznimka bit će državljani susjednih zemalja, uključujući Hrvatsku. Vijeće ministara nije podržalo prijedlog da se dopusti ulazak strancima uz potvrde o cijepljenju, preboljenju covida-19 ili negativni brzi antigenski test.

Odbilo je i prijedlog ministarstva vanjskih poslova da se za državljane Saudijske Arabije tijekom ljeta privremeno suspendira vizni režim, odnosno da im se dopusti ulazak i boravak u BiH do 30 dana bez vize. Bošnjački ministri bili su protiv liberalizacije režima putovanja, a hrvatski ministri protiv suspenzije viznog režima za Saudijsku Arabiju.

Turistički sektor tražio je liberalnije mjere kako bi se spasila ljetna turistička sezona. U Međugorju žele ugostiti što više hodočasnika iz zapadnih i latinoameričkih država, a u većinski bošnjačkim dijelovima zemlje nadaju se novcima koje bi donijeli turisti iz arapskih zemalja.

Ministar pravde Josip Grubeša rekao je da je liberalizacija viznog režima za Saudijce odbijena jer nije u skladu s viznom politikom Europske unije koju BiH primjenjuje iako nije članica EU-a. Dodao je da Sudijci i sada mogu ulaziti u BiH ako imaju vize za šengenski prostor.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, koja je danima vodila kampanju za ukidanje viza Saudijcima, optužila je HDZ-ove ministre što nisu podržali njezin prijedlog. Najavila je da će poduzueti alternativne korake i razmotriti kako ubrzati izdavanje viza građanima Saudijske Arabije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!