14:35 / 17.01.2022.

Autor: Hina/HRT

"Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju"

Annalena Baerbock

Annalena Baerbock

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u ponedjeljak kako se nada da se rastuće napetosti s Rusijom oko Ukrajine mogu riješiti diplomatskim putem, ali je upozorila da će Moskva snositi posljedice ako napadne tu zemlju.

- Svaki daljnji agresivni čin imat će visoku cijenu za Rusiju, ekonomski, strateški, politički, rekla je Baerbock, koja je u posjetu Kijevu otkuda putuje u Moskvu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.


- Diplomacija je jedini način, istaknula je.


Razgovori između Moskve i zapadnih država o ruskom raspoređivanju desetaka tisuća vojnika uzduž ukrajinske granice završili su prošlog tjedna bez postizanja napretka. Kibernetički napad na Ukrajinu dodatno je razbuktao napetosti.


Kuleba je rekao da su Ukrajina i Njemačka ujedinjene u nastojanju oživljavanja četverostranih mirovnih pregovora o okončanju rata na istoku Ukrajine u tzv. normandijskom formatu, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju.


Isključena iz većine prošlotjednih razgovora, Ukrajina je opetovano tražila i dobila jamstva saveznika da se bez njezina sudjelovanja i pristanka neće donositi nikakve odluke o njenoj budućnosti.


- Za nas je sada važno da ni Berlin niti Pariz ne donose nikakve odluke o Ukrajini bez Ukrajine i da ne igraju nikakvu igru iza naših leđa u odnosima s Rusijom. To je sada ključno, rekao je Kuleba na brifingu.


- Za ovo želim zahvaliti Annaleni što je zauzela tako principijelan stav.


Njemačka je podržala Ukrajinu slanjem pomoći i diplomatskom potporom u njenom sukobu s Moskvom otkako je Rusija zauzela poluotok Krim i podržala separatiste u regiji Donbasa 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!