18:53 / 18.09.2018.

Autor: D.M./HRT

Sve jača veza između Mađarske i Rusije

-

-

Foto: - / -

Nakon susreta s Orbanom Putin ne isključuje mogućnost da kopneni dio plinovoda "Turski tok" prođe kroz Mađarsku. Tamo će se angažirati i ruski Ros-atom
Mađarski premijer Viktor Orban sastao se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i pohvalio "čvrste veze i pouzdano partnerstvo" između dvije zemlje, prenose agencije.

"Sastanak s vama ima veliki značaj za mađarsku politiku jer smo važni partneri", kazao je Viktor Orban na dočeku u Kremlju. Istaknuo je da se dvije zemlje uspješno suočavaju s nepovoljnim utjecajima u međunarodnom okruženju te da su preokrenule trend pada bilateralnih trgovinskih veza nakon ekonomskih sankcija nametnutih Rusiji. Pozvao je na pružanje novih prilika za razvoj trgovine, investicija, energetskih veza i suradnje u poljoprivredi i kulturi.

Vladimir Putin je istaknuo da je Mađarska jedan od ključnih partnera Rusije u Europi, s trgovinskim vezama koje stalno jačaju. Najavio je i početak izgradnje dva nova reaktora u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, za što je zadužena ruska državna tvrtka za atomsku energiju Rosatom.

Što se tiče suradnje u energetici, Orban je potvrdio da se s Putinom dogovorio oko opskrbe ruskim plinom za razdoblje iza 2020., a također je izrazio želju da kroz Mađarsku prolazi tursko-ruski plinovod te zatražio potporu Putina. Ruski predsjednik nije isključio mogućnost da se za Mađarsku izgradi kopneni produžetak toga plinovoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!