12:34 / 05.01.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Sve oštrije prijetnje između SAD-a i Irana

Foto: Hossein Mersadi/Fars news agency/WANA

Foto: Hossein Mersadi/Fars news agency/WANA

Foto: - / -

Gotovo 3000 američkih vojnika poslano je na Bliski istok zbog otvorenih iranskih prijetnji odmazdom za ubojstvo generala Sulejmanija.
Nakon likvidacije jednog od najutjecajnijih Iranaca, generala Sulejmanija, i eskalacije napetosti između Washingtona i Teherana, Trump je zaprijetio da će odgovoriti Iranu ako napadne američke ciljeve.

Zbog otvorenih iranskih prijetnji odmazdom za ubojstvo generala Sulejmanija SAD je poslao još 3.000 vojnika na Bliski istok. Iran je Trumpa proglasio "teroristom u odijelu" kada je zaprijetio da će odgovoriti napadom na iranske ciljeve ako izvrši odmazdu.


Sulejmanijevo tijelo vraćeno u Iran, deseci tisuća na dočeku

Istodobno, deseci tisuća ljudi okupili su se u iranskom gradu Ahvazu kako bi dočekali tijelo iranskog vojnog zapovjednika. Sulejmani, arhitekt Teheranovih vojnih i tajnih misija u inozemstvu i zapovjednik postrojba Kuds Revolucionarne garde, ubijen je u petak u američkom napadu dronom, u blizini bagdadske zračne luke.

Mnogi su zabrinuti kako bi njegova smrt mogla odvesti državu u rat sa supersilom. U Teheranu se priprema velik, trodnevni sprovod. Vlasti će kasnije u nedjelju prenijeti tijelo generala u Mašhad, grad na drugom kraju Irana. Nakon toga stići će u Teheran i Kom, a bit će pokopan u utorak u rodnom gradu Kermanu. Ispraćaju će nazočiti iransko državno i vjersko vodstvo.

- Iran će kazniti Amerikance koji god budu u njegovu dosegu zbog ubojstva iranskog generala Kasema Sulejmanija, zaprijetio je visoki zapovjednik Iranske revolucionarne garde, general Golamali Abuhamzeh.


Trump zaprijetio Iranu ako napadne američke ciljeve

Na drugoj strani, još gotovo 3000 američkih vojnika poslano je na Bliski istok zbog otvorenih iranskih prijetnji odmazdom za ubojstvo generala Sulejmanija. Nakon što su sinoć ispaljene dvije rakete na američku bazu u Iraku i eksplozije kod američkog veleposlanstva u Bagdadu, Donald Trump zaprijetio je napadima na više iranskih meta.

- Ciljamo na 52 iranske mete koje predstavljaju 52 američka taoca koje je Iran držao prije mnogo godina. Neke od meta iznimno su važne za Iran i iransku kulturu i napast ćemo ih vrlo brzo i žestoko. SAD ne želi više prijetnje, rekao je Trump.

Podsjetio je na taoce koji su 15 mjeseci držani u američkom veleposlanstvu u Teheranu 1979.


Iran: Trump je 'terorist u odijelu'

Istodobno, i Amerikancima stižu prijetnje iz iranskog parlamenta u kojem se raspravljalo o američkom napadu na generala Sulejmanija. "Smrt Americi", vikalo je 290 zastupnika.

- Američki narod i parlament trebali bi znati da njihov predsjednik laže kako bi prikrio svoje zločine. Ako ima dokaze da smo nešto planirali, neka ih objavi. Trebate znati da će slijediti ozbiljne posljedice, poručio je predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani.

Iran je Trumpa proglasio "teroristom u odijelu" nakon što je zaprijetio da će napasti iranske mete u slučaju iranskih napada na Amerikance ili američke ciljeve radi odmazde za ubojstvo vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

"Maknite ruke s Irana", poručili su prosvjednici ispred Bijele kuće, ali i u drugim američkim gradovima, osuđujući Trumpovu politiku na Bliskom istoku.

Na Trumpove prijetnje Iranci odgovaraju da su i oni odredili ključne američke mete, poput Hormuškog tjesnaca kojim prolaze američki razarači i ratni brodovi, ali i velik dio svjetske nafte. Zasad, čini se, nema smirivanja napetosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!