Sve šira crvena zona na ECDC-ovoj karti bolesti COVID-19 u Europi

23.10.2020.

00:28

Autor: HRT/Hina

default error photo
Na karti epidemiološkog stanja u Europi, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni, pridružile su se i Italija i Austrija.
Na karti epidemiološkog stanja u Europi, koju svakog tjedna priprema Europski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU-a, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija.

Karta koju je izradio Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) obuhvaća 27 zemalja Europske unije, Veliku Britaniju i članice Europskog gospodarskog prostora poput Norveške i Islanda, ukupno tridesetak država.

- Stope zaraza, popunjenosti bolnica, ali i smrtnost povećavaju se u cijeloj Europi, upozorila je u četvrtak direktorica ECDC-a Andrea Ammon u razgovoru za BBC i pozvala na pokretanje masovnih testiranja i praćenja kontakata.  
Karta, o kojoj je početkom listopada odlučila EU, trebala bi omogućiti bolje usklađenje preporuka. 

Ažurirana svakog četvrtka, karta ima dva glavna kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, ovisno jesu ili viši ili niži od 4 posto. 

U novoj verziji od četvrtka, samo jedna zemlja je većim dijelom zelena, a to je Norveška, ali bez regije Osla koja je u narančastoj zoni. 

Finska i Grčka, većinom zelene prošlog tjedna, sada su uglavnom u narančastom, a isti status su zadržale Njemačka, Švedska, Danska, Cipar i tri baltičke zemlje. 

Sve druge zemlje, među kojima i Francuska, Španjolska, Poljska, Rumunjska i Portugal su u crvenoj zoni. Italija i Austrija , koje su do sada bile u narančastoj, prešle su u crvenu zonu.

Austrija je u četvrtak zabilježila rekordnih 2435 novozaraženih tijekom 24 sata.
Italija je u posljednja 24 sata imala 16.079 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva, što je novi rekord od početka epidemije.

Belgija i Velika Britanija, do sada u crvenoj zoni, prešle su u sivu zbog nedostatnih ažuriranih podataka. 

Kontinent je u četvrtak prešao 8 milijuna slučajeva i 256.000 umrlih, prema podacima agencije France presse. 

Njemačka, koja ima skoro 9900 umrlih, zabilježila je u četvrtak gotovo 11.300 novih slučajeva u 24 sata, što je apsolutni rekord. 

U Irskoj, u želji da "propisno proslave Božić", kako je rekao premijer Micheal Martin, u srijedu su na snagu stupile najstrože mjere u Europi. Cijelo stanovništvo je u karanteni šest tjedana, sve trgovine koje nisu nužne su zatvorene, ali škole su otvorene.

Wales je od petka u karanteni na dva tjedna. U Velikoj Britaniji, koja ima najviše umrlih - 44.158, ograničenjima je obuhvaćeno 28 milijuna Engleza, a pubovi i restorani su zatvoreni u Sjevernoj Irskoj.

U Francuskoj su dijagnosticirana 41.622 slučaja u 24 sata, 15.000 više nego u srijedu, što je novi rekord. Vlada je u četvrtak proširila područje noćnog redarstvenog sata od 21 do 6 ujutro, tako da od subote na šest tjedana zahvaća 46 milijuna ljudi, ili dvije trećine stanovništva, uključujući Pariz i ostale velike gradove .

Ministarstvo zdravstva u Češkoj objavilo je u četvrtak da je ta zemlja imala rekordnih 14.968 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Češka, koja ima najveći broj novih slučajeva i smrti na 100. 000 stanovnika u posljednja dva tjedna, uvela je u četvrtak djelomičnu karantenu do 3. studenoga, ograničenja kretanja i kontakata, zatvaranje svih dućana koji nisu nužni.

Poljsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je o novih dnevnih 12.107 slučajeva i 168 smrti.

Belgija se odlučila za noćni redarstveni sat i zatvaranje kafića i restorana tijekom mjesec dana, a vlasti govore o puno gorem stanju nego u proljeće. Ministrica vanjskih poslova Sophie Wilms je na intenzivnoj njezi.

Na sjeveru Italije, Lombardija je odredila noćni redarstveni sat od četvrtka tijekom tri tjedna .

Atena i Solun, dva najveća grčka grada, od subote uvode noćni redarstveni sat. 
Najsiromašnija zemlja EU-a, Bugarska, u četvrtak je odredila obvezu nošenja maske na otvorenom.  Ministar zdravstva, Kostadin Anguelov, upozorio je na stanje medicinskog osoblja i istaknuo da su svi umorni i velik dio ih je zaražen, bolestan, dok su neki na intenzivnoj njezi i dodao da im treba pomoć".

Stanje se i dalje pogoršava u Španjolskoj, koja je postala prva zemlja EU-u i šesta u svijetu s više od milijun slučajeva koronavirusa. U toj je zemelji od bolesti COVID-19 umrlo 34.366 ljudi.

Vlasti su naredile nova ograničenja, djelomičnu karantenu u desetak novih gradova, među kojima u Zaragozi i u nekim regijama. 

I druge su zemlje danas zabilježile rekorde: Danska sa 760 novih slučajeva na 6,8 milijuna stanovnika, Hrvatska s 1563, gdje vladu zabrinjavaju mikrožarišta i BiH s 999 novozaraženih. Rekordan broj novozaraženih je i u Portugalu gdje tri općine sjevera, ili 150.000 ljudi, moraju u opću karantenu u petak, a kretanja među općinama su zabranjena u cijeloj zemlji za praznik Svih svetih, od 30. listopada do 3. studenoga. 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1663 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord dnevnih infekcija. Zemlja je u četvrtak najavila nova ograničenja od subote, trgovački centri, restorani i hoteli će biti zatvoreni i radit će samo trećina javnog prijevoza. 

Pandemija je u svijetu od prosinca prošle godine odnijela najmanje 1.133.136 života, prema podacima AFP-a od četvrtka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!