"Sve što Bijela kuća radi odražava raspoloženje američke javnosti"

10.04.2022.

16:06

Autor: Branka Slavica/HTV/IMS

Branka Slavica analizirala je odgovor SAD-a na ukrajinsku krizu

Branka Slavica analizirala je odgovor SAD-a na ukrajinsku krizu

Foto: Leah Millis/Screenshot / Reuters/HTV

Rat u Ukrajini gotovo dva mjeseca tema je koja najviše zaokuplja Bijelu kuću. SAD napadnutoj državi šalje vojnu i humanitarnu pomoć vrijednu milijarde dolara. Moskvi je zajedno s europskim saveznicima nametnuo teške ekonomske sankcije. 

Rat u Ukrajini već sada traje dulje nego što su vojni analitičari predviđali uoči ruske invazije. Koji su mogući daljnji potezi predsjednika Bidena, komentirala je HRT-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica.

- Bidenova strategija do daljnjega ostaje ista, maksimalna potpora ukrajinskome otporu, ali i dalje čvrsto "ne" slanju američkih vojnika u napadnutu zemlju, i dalje čvrsto "ne" uvođenju zone neletenja nad Ukrajinom - kaže Slavica.

Napominje da će reakcije Washingtona, zajedno sa saveznicima, biti i već jesu reaktivne.

- Vidjeli smo u petak odluku o slanju slovačkog raketnog obrambenog sustava u Ukrajinu. Zauzvrat, Amerika će postaviti raketni sustav Patriot u Slovačkoj. Sve što Bijela kuća u ovom trenutku radi zapravo odražava raspoloženje američke javnosti. Ona je čvrsto na strani Ukrajine, ali prema posljednjim anketama 65% Amerikanaca i dalje ne želi da SAD pošalje svoje vojnike i da se oni izravno umiješaju u sukob - dodaje.

No s obzirom na strašne prizore ubijenih civila u Ukrajini, mijenja se razmišljanje američke javnosti.

- Sada velika većina Amerikanaca podupire uvođenje zabrane zone letenja iznad Ukrajine - kaže Slavica koja je razgovarala s brojnim senatorima i kongresnicima.

 Veliki dio njih misli kako je odgovor Bidenove administracije na krizu u Ukrajini preblag, da treba učiniti više. 

"Putinova poskupljenja"

Utječe li rat u Ukrajini na američku ekonomiju?

- Inflacija u SAD-u je rekordna, najviša u posljednjih 40 godina. Doseže stopu od gotovo 8%. Svi svjedočimo poskupljenjima hrane, goriva, stanovanja. Predsjednik Biden za taj val poskupljenja i za val inflacije optužuje izravno ruskog predsjednika Putina. Bijela kuća ovo što se događa zapravo naziva i "Putinovim" poskupljenjima - kaže Slavica.

No činjenica je, dodaje, da su inflacija i val poskupljenja u SAD-u počeli i prije ruske invazije na Ukrajinu.

- Na to predsjednika Bidena podsjećaju ekonomisti. Jedan od najsnažnijih kritičara njegove ekonomske politike u ovom trenutku je bivši ministar financija u Clintonovoj administraciji, glasoviti profesor ekonomije s Harvarda Larry Summers. On kaže da je Bidenov poticajni paket dobrim dijelom utjecao na inflaciju, jer američko tržište rada i novca nije moglo apsorbirati tako veliku količinu novca. Isto tako, optužuje FED za spore reakcije. Dio ekonomista slaže se s Larryjem Summersom i kažu da su slabosti američke ekonomije počele i prije ruske invazije - dodaje Slavica.

Bijela kuća odgovara - stopa nezaposlenosti je 3,6%, a američko je gospodarstvo žilavo. Summers pak upozorava kako je u posljednjih 75 godina, svaki put kada je stopa inflacije bila iznad 4%, Amerika ulazila u dvogodišnju recesiju.

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rat u Ukrajini utječe i utjecat će na globalno gospodarstvo, inflaciju, poskupljenja, moguću recesiju.

- Amerika ne ovisi o ruskom gorivu, ne ovisi toliko o ruskim proizvodima poput Europe, ali Amerika je dio globalnog gospodarstva i osjetit će sve te potrese. Možda će doći sporije do Amerike, ali neće je zaobići. Većina ekonomista ovdje procjenjuje kako će sve ono što se događa u Ukrajini ipak minimalno utjecati na američko gospodarstvo - zaključuje Slavica. 

Poslušajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!