19:21 / 17.03.2021.

Autor: Miljenko Karačić/T.V./Dnevnik/HRT

Sve teže stanje u BiH

Velike gužve ispred Doma zdravlja "Saraj polje" u Sarajevu

Velike gužve ispred Doma zdravlja "Saraj polje" u Sarajevu

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Stanje je sve teže u Bosni i Hercegovini. Broj zaraženih neprestano raste, danas je više od 1.700 pozitivnih, gotovo polovina u Sarajevu. Sve je više pacijenata i u mostarskoj Covid bolnici, a cjepivo u BiH zasad stiže samo iz donacija. Zapreka su komplicirani propisi koji otkrivaju nemoć države u kriznim situacijama kakva je pandemija.

Godinu dana od pojave koronavirusa Bosnu i Hercegovinu potresa treći val pandemije. Stanje u Sarajevu je alarmantno. Bolnički kapaciteti postaju pretijesni. Brojke opominju i na jugu zemlje gdje se stanje također pogoršalo.

- Definitivno smo u trećem valu i ta uzlazna linija se nažalost povećava. Ako znamo da je u prošlom mjesecu tjedna incidencija iznosila 57-58 oboljelih na 100.000 stanovnika, sada je ona otišla već na 170, otkriva primarijus Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Odgovorni stalno pozivaju na poštovanje epidemioloških mjera.

- Pozivamo da se sve one mjere koje su na snazi poštuju. Pozivamo sve nadležne da vrše nadzor spomenutih mjera, rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

U Zapadnohercegovačkoj županiji rekordnih je 430 zaraženih. Od sutra je na snazi zabrana kretanja od 20 sati do pet ujutro. Prvo cjepivo u BiH stiglo je iz donacije vlade Srbije. Njime su cijepljeni zdravstveni djelatnici. 30.000 doza obećao je turski predsjednik Erdoan.

- I druge bogatije države od nas imaju problema s nabavkom cjepiva. Vi znate da je naša država uplatila 18 milijuna KM preko Covax sustava i nijedna ta vakcina nije došla ovdje, ustvrdio je prof. Jurica Arapović, specijalist infektologije, Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Zbog podijeljenih nadležnosti između države, entiteta i županija još nema službene narudžbe cjepiva, pa građanima BiH ostaje jedino da svojom odgovornošću pomognu liječnicima u zaustavljanju opasnog virusa.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!