18:30 / 22.07.2021.

Autor: HRT/I.B.

Sve veći problem smanjenog interesa za cijepljenje

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Sve više zemalja suočava se s problemom smanjenog interesa za cijepljenje. I dok vlade jednoglasno pozivaju građane da to što prije učine, mnogi su iznenađeni zahtjevom da moraju imati tzv. zdravstvenu potvrdu ne samo kad putuju u inozemstvo, nego i kad žele ući, primjerice, u muzeje ili barove.

Imate li zdravstvenu potvrdu - pitanje je koje dočekuje Francuze na svakom koraku. Ona je obvezna za posjet muzejima, kinima ili odlazak na bazene. Novo pravilo mnoge je iznenadilo.

Bez zdravstvene potvrde koja dokazuje da je netko cijepljen ili negativan na kornavirus neće se moći u restorane, barove, putovati vlakom i zrakoplovom. Raspravlja se i o obveznom cijepljenju za određena zanimanja. Statistika i u Francuskoj pokazuje da gotovo svi koji su pozitivni nisu bili cijepljeni.

- Umjesto individualizma, biramo kolektivnu odgovornost. To je ono što tražimo od Francuza, ističe francuski ministar zdravstva Olivier Veran.

Zdravstvena potvrda nije kazna kojom se želi zabraniti pristup ljudima, ona je jedini način da izbjegnemo zatvaranje. Ona ima smisla samo dok cijela populacija nije cijepljena, dodaje.

I dok je cjepiva sve više, cijepljenje se posvuda usporava. Američki predsjednik i njemačka kancelarka pozivaju građane da ne oklijevaju. Svijet ulazi u četvrti val pandemije i bez cijepljenja covid neće tako brzo nestati.

- Cjepivo ne štiti dobro samo od teškog oblika bolesti, nego i od restriktivnih mjera u našem svakodnevnom životu. Što je više cijepljenih, bit ćemo slobodniji. I ne samo pojedinačno, nego i kao zajednica, ističe njemačka kancelarka Angela Merkel.

Britanski eksperiment s ukidanjem mjera izazvao je neočekivani stampedo u trgovinama s hranom. Naime, čak 600 tisuća građana u proteklih tjedan dana pozvano je u izolaciju zbog kontakta sa zaraženima. Osim što su police prazne, u njima nema tko raditi jer je velik broj zaposlenika u izolaciji.

- Kupci ne bi trebali biti zabrinuti jer robe ima dovoljno. Nema mjesta panici. Postavili smo vrlo jasna pravila o samoizolaciji i treba ih se držati, poručio je britanski ministar gospodarstva Kwasi Kwarteng.

Samo dan je do otvaranja najneobičnijih Olimpijskih igra u povijesti. U Tokiju raste broj zaraženih i najviše ih je od siječnja.

Građani dvoje trebaju li se Igre uopće održati.

- Tužno je. Imao sam ulaznice. Sad se pitam za koga se zapravo održavaju Igre, rekao je jedan stanovnik Tokija.

- Od lipnja naglo raste broj novih slučajeva. Posljednjih dana broj zaraženih veći je nego tijekom prethodnog vala. Ako se nastavi ovim tempom, slijedit će neviđeno širenje zaraze, rekao je čelnik Japanskog sindikata liječnika Naoto Ueyama.

Kina je odbila plan Svjetske zdravstvene organizacije za nastavak istrage o podrijetlu koronavirusa. U pandemiji koju je izazvao oboljela su gotovo 192 milijuna ljudi, a više od 4 milijuna je umrlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!