Novi soj otkriven u Češkoj i Njemačkoj, sve više država uvodi ograničenja

27.11.2021.

08:06

Autor: HRT/Hina/D.D.

Omikron, novi soj koronavirusa

Omikron, novi soj koronavirusa

Foto: HRT / Pixabay

Omicron, nova varijanta koronavirusa iz Južne Afrike, nakon Belgije, zabilježena je i u Češkoj i Njemačkoj. Kako bi zaštitile svoje stanovnike, Europska unija, Kanada, Australija, SAD i brojne druge zemlje reagirale su uvođenjem ograničenja posjetiteljima iz dijela afričkih zemalja. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da omikron-varijanta koronavirusa prema preliminarnim dokazima prikupljenima na jugu Afrike ima povećan rizik pojave ponovne infekcije i da se može širiti brže od ostalih varijanti.

Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja

Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa omicronom, pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

- Svatko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba, i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omikron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju, objasnio je Hunt.

I Brazil zatvara granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja

Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je u petak šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronavirusa.

- Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak, objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira. U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa, te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu. Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj "predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan".

Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!