11:41 / 11.07.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Podnevni dnevnik/IMS/HRT

Sve više pozitivnih na koronavirus

Reuters

Reuters

Foto: - / REUTERS

SAD ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih. Više od 63 i pol tisuće. Neke savezne države s oprezom nastavljaju s ublažavanjem mjera.
U svijetu raste broj pozitivnih na koronavirus. Rekordan je broj zaraženih u državi Victoriji u Australiji gdje počinje prvi vikend šestotjedne potpune karantene. U Brazilu broj umrlih od COVID-a 19 prešao je 70 tisuća.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije u Kini će organizirati istragu o podrijetlu novog koronavirusa koji je izazvao pandemiju.

- Istražit će ulogu životinja kao izvora bolesti COVID-19 i kako je došlo do prijenosa bolesti na ljude - kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

U trenutačnim okolnostima u Organizaciji smatraju da nije moguće iskorijeniti virus. Pozivaju na agresivniji pristup u borbi protiv njegova širenja.

- Mnoge zemlje uspijevaju suzbiti širenje virusa ograničenim zatvaranjem. Svi želimo izbjeći potpuno zatvaranje država, ali može doći do situacija kada je to jedina mogućnost - naglašava Mike Ryan, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredne situacije.

SAD ponovno bilježi rekordan broj novozaraženih. Više od 63 i pol tisuće. Neke savezne države s oprezom nastavljaju s ublažavanjem mjera.

- Pozorno ćemo pratiti situaciju. Nastavi li se rast broja zaraženih, ako ljudi ne budu slijediti naše preporuke, poduzet ćemo mjere kako bismo sačuvali vas i mene - izjavio je Ralph Northam, guverner Virginije.

Samo Florida ima više novih slučajeva zaraze u danu od bilo koje europske države na vrhuncu pandemije. Ondje je postotak pozitivnih na koronavirus najviši u SAD-u. Laboratoriji su preopterećeni, ponestaje im reagensa i drugih potrepština.

Sjedinjene Države imaju više od tri milijuna potvrđenih slučajeva zaraze, najviše na svijetu, i najveći broj umrlih od bolesti COVID-19. Nakon njih je Brazil u kojem je broj umrlih prešao 70 tisuća. Samo jučer preminulo je više od tisuću 200 ljudi.

- Moja su djeca počela raditi u trgovačkom centru i sada su zaražena koronavirusom. Dva su mjeseca bili u karanteni, a onda su se 15 dana nakon povratka na posao zarazili - kaže Maria Auxiliadora, stanovnica Brazilije.

Virusom se zarazio i predsjednik Jair Bolsonaro. Tvrdi da se osjeća "veoma dobro".

U Australiji druga najnaseljenija država Victoria bilježi dosad najveće povećanje broja novozaraženih. Ovo je prvi vikend uvedene šestotjedne potpune karantene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!