Švedska istraživačka raketa slučajno pala u Norvešku

26.04.2023.

00:34

Autor: HRT/D.M./Hina

Lansiranje rakete

Lansiranje rakete

Foto: arhivska fotografija / Shuttrstock

Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirala tvrtka Swedish Space Corp (SSC) iz Svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.

Raketa je dosegnula visinu od 250 kilometara, gdje se u nultoj gravitaciji provode eksperimenti, priopćila je agencija.

- Sletjela je u planinama na 1000 metara visine i 10 kilometara daleko od najbližeg naselja. Postoji procedura kad nešto krene krivo i obavještavamo švedsku i norvešku vladu, kao i druge aktere, rekao je Reutersu Philip Ohlsson, čelnik komunikacija u SSC-u.

U tijeku je akcija prikupljanja dijelova rakete i istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.

- Norveške vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlaštene aktivnosti na norveškoj strani granice. U slučaju bilo kakve povrede granice, odgovorni trebali bi odmah informirati odgovarajuće norveške vlasti, među koje spadaju ministarstvo vanjskih poslova, putem pravih kanala, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo nije primilo nikakvu službenu obavijest o incidentu od švedskih vlasti, dodala je. Rad na norveškom teritoriju kako bi se došlo do bilo kakve olupine također zahtijeva prethodnu suglasnost, rekla je glasnogovornica.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzročena šteta na području gdje je raketa pala, dok je glasnogovornik SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!