Švedska kaže da "religija" nije dio dogovora o NATO-u s Turskom

01.02.2023.

18:18

Autor: HRT/Hina/DPA

Švedska i Finska žele u NATO

Švedska i Finska žele u NATO

Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstroem kazao je da njegova zemlja provodi prvotni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, ali da se kompromisi po pitanju slobode izražavanja ne nalaze u sporazumu.

Turska je na summitu NATO-a prošle godine potpisala memorandum kojim je odustala od svog protivljenja švedskom i finskom pristupanju NATO-a, ali je nakon niza prosvjeda u Švedskoj protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ankara promijenila stav. 

Desni ekstremistički dansko-švedski političar Rasmus Paludan zapalio je Kuran u Stockholmu, što je oštro kritizirala turska vlada. Billstroem je novinskoj agenciji TT kazao kako "religija nije dio sporazuma" potpisanog s Turskom. Napomenuo je kako razumije turski bijes zbog incidenata koji, iako legalni, nisu primjereni. Švedski šef diplomacije dodao je kako je nužno smirivanje svih strana te da će se razgovori s Turskom nastaviti.

Erdogan je trenutno u predizbornoj kampanji jer će se u Turskoj sredinom svibnja održati parlamentarni i predsjednički izbori. On je ranije u srijedu rekao da Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske.

- Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije, rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu. Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem "terorista", uglavnom Kurda.

Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

- Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana, rekao je Erdogan.

Od 30 članica NATO-a još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!