Švedska optužila muškarca za špijuniranje Švedske i SAD-a za Rusiju

28.08.2023.

14:17

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: fizkes / Shutterstock

Švedski tužitelji su u ponedjeljak podigli optužnicu protiv muškarca zbog špijuniranja Švedske i Sjedinjenih Američkih Država u ime Rusije tijekom devet godina.

Švedska policija je Sergeja Skvorcova, građanina Švedske i Rusije, uhitila u studenom prošle godine u predgrađu glavnog grada Stockholma zajedno s drugom osobom, puštenom nedugo zatim.

Šezdesetogodišnjak se optužuje za nezakonite obavještajne djelatnosti usmjerene protiv dviju zemalja između 2013. i 2022., prema optužnici.

Skvorcovljeva odvjetnica kaže da on poriče počinjenje bilo kakvog zlodjela.

- Ponavlja da odbacuje sve optužbe, rekla je za Reuters odvjetnica Ulrika Borg.

Tužitelji su rekli da je Skvorcov djelovao u ime Rusije radi prikupljanja podataka koji bi mogli naškoditi američkoj i švedskoj sigurnosti.

Dodali su da je optuženi također u ime Moskve kupio predmete koje Moskva i ruska država na otvorenom tržištu nisu mogli nabaviti zbog pravila o izvozu i sankcija.

- Skvorcov i njegova tvrtka su bili platforma za rusku vojnoobavještajnu službu GRU i dijelove ruske države za nezakonitu nabavu tehnologije sa zapada, stoji u optužnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!